Vegetarische rookworst zonder kunstmatige aroma’s op Horecava
Van Gelder, dé AGF-leverancier en producent van plantaardige vleesvervangers, lanceert op de Horecava de eerste vegetarische rookworst die nu al voldoet aan de nieuwe regelgeving rondom rookaroma’s van 2026. Bovendien is deze worst op basis van erwten en tarwe een bron van eiwitten, wat hem niet alleen tot een smaakvolle maar ook voedzame en duurzame keuze maakt. Speciaal ontwikkeld voor de professionele keukens van horeca, ziekenhuizen en overheid biedt dit product een gezond en toekomstbestendig alternatief zonder concessies aan smaak en kwaliteit.
Van Gelder zet met deze rookworst zonder kunstmatige aroma’s proactief een belangrijke stap richting gezondere en veiligere voedselproductie. Vanaf 1 juli 2026 verbiedt EU-regelgeving het gebruik van rookaroma’s in levensmiddelen vanwege mogelijke genotoxische stoffen.
Met deze nieuwe toekomstbestendige rookworst voldoet Van Gelder nu aan deze toekomstige richtlijnen, zonder concessies te doen aan smaak. De authentieke rooksmaak wordt volledig gecreëerd door een combinatie van kruiden en natuurlijke aroma’s. Het omhulsel is gemaakt van zeewier, wat niet alleen duurzaam is, maar ook bijdraagt aan de verfijnde textuur en smaak van de worst. Tegelijkertijd maakt het de worst geschikt om te bakken, grillen en koken. De oer-Hollandse AGF-leverancier zet hiermee de nieuwe standaard.
"Met deze rookworst bewijzen we dat een natuurlijk alternatief met groenten kwalitatief en toekomstbestendig is en laten we aan de markt zien wat er allemaal mogelijk is." zegt Gerrit van Gelder, algemeen directeur van Van Gelder. “Onze klanten in de horeca en ziekenhuizen kunnen hun gasten een veilig, lekker en duurzaam alternatief bieden, zonder in te leveren op kwaliteit of gezondheid."
Van Gelder is de eerste producent die op deze manier een rookworst ontwikkelt zonder kunstmatige rookaroma’s, vooruitlopend op de strengere maatregelen rondom rookprocessen. De vegetarische rookworst is ontwikkeld met innovatieve grondstoffen zoals getextureerde erwtenproteïne voor een goede, ambachtelijke structuur en natuurlijke kruiden, waardoor het product aansluit bij de vraag naar smaakvolle, gezonde en diervriendelijke alternatieven.
"Geen enkele producent combineert groenten, zeewier en kruiden zoals wij dat doen," claimt Gerrit van Gelder. "Met deze rookworst bieden we een product dat perfect past in het huidige culinaire landschap en een nieuwe standaard zet voor de foodservice-industrie."
Bezoekers van de Horecava kunnen de vegetarische rookworst van Van Gelder nu zelf proeven. De rookworst wordt dagelijks tussen 12:00 en 15:00 geserveerd in hal 8 op stand 08.126 met hutspot en de vegetarische varianten van bacon en jus, zodat food professionals de smaak, textuur en kwaliteit zelf kunnen ervaren. Het team van Van Gelder staat klaar om alle vragen over de samenstelling en het productieproces te beantwoorden.
Naast de vegetarische rookworst worden er ook 4 andere, plantaardige en vegetarische worsten geïntroduceerd. Zo introduceren ze o.a. een plantaardige knakworst, plantaardige kipgrillworst en plantaardige braadworst.
Van Gelder is een hypermoderne leverancier van groenten, fruit en vleesvervangers. Het familiebedrijf levert dagverse producten aan horeca, ziekenhuizen en overheidsinstellingen door heel Nederland. Met een sterke focus op duurzaamheid en innovatie ontwikkelt Van Gelder plantaardige alternatieven die bijdragen aan een toekomstbestendige foodservice.
De introductie van deze vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's is een belangrijke stap in deze missie.