• 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Steun drie partijen bij leraren-tekort

  AMSTERDAM - Er is veel steun voor de leraren in de hoofdstad. De Amsterdamse SP, PvdA en GroenLinks sloten een hoofdstedelijk stembusakkoord om de stakende leraren te steunen. Deze leraren eisen 1,4 miljard euro extra investering in het basisonderwijs.

SP-lijsttrekker Laurens Ivens: “De SP steunt de eisen van de stakende leraren. Amsterdam kent een groot lerarentekort en helaas is dat het geval op meer plaatsen in Nederland." Iedereen weet dat de leraren het niet bepaald makkelijk hebben met de achterblijvende salarissen en de hoge werkdruk die vooral ook ontstaat omdat bepaalde ouders verwachten dat de school hun opvoedende taken overneemt.

Dat afschuiven van verantwoordelijkheden kun je best begrijpen want de maatschappij is heel ingewikkeld geworden en vaak TE ingewikkeld voor bepaalde mensen. Toch heeft de leraar ook zelf een persoonlijk leven en wordt daar extra mee belast. Het is het soort extra-taak wat niet omschreven staat en niet extra wordt gesalarieerd. Laurens Ivens: "Daarom moet het kabinet veel meer investeren in onderwijs in plaats van belastingcadeautjes geven aan multinationals. Daarnaast wil de SP ook dat Amsterdam zich maximaal inzet om de leraren en scholen te steunen.”

PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman staat hier volledig achter. Zij zegt: “Ik steun de leraren volledig. Het lerarentekort heeft een enorm impact op de kwaliteit van het onderwijs en daarmee op onze hele samenleving. Leraren verdienen echt veel meer dan ze nu krijgen. Niemand wordt leraar om rijk te worden, maar je moet wel je werk goed kunnen doen. Een goed salaris hoort daar bij, maar ook onze steun in de gemeente. Met vereende krachten moeten we dat voor elkaar krijgen.”

Ook GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink voegt zich bij dit linkse stembusaccoord. Waarom? Dat is duidelijk. Hij zegt: “De leraren hebben groot gelijk dat ze staken en we steunen hen van harte. We vragen simpelweg te veel van hen. Leraren zijn cruciaal voor de toekomst van onze kinderen en dus de toekomst van Amsterdam. Het kabinet moet zorgen voor hogere salarissen maar ook in Amsterdam moeten we alles doen wat in ons vermogen ligt om leraren beter te ondersteunen.”

Als je weet dat Amsterdam -en elders ook in Nederland - een groot lerarentekort is begrijp je deze drie linkse partijen maar al te goed. Dagelijks worden duizenden leerlingen naar huis gestuurd omdat er geen leraar is. Dat moet snel veranderen.

De drie partijen die dit stembusakkoord ondertekenen roepen de regering op om meer dan nu te zorgen voor betere lerarensalarissen en snelle verlaging van de werkdruk. Het zou ook niet meer dan normaal moeten zijn dat leraren van buiten de stad een dekkende reiskostenvergoeding krijgen van hun school of -als dat niet mogelijk is- de gemeente bijspringt om de leraren te matsen.

...LERAREN WERKEN HEEL ERG HARD EN ZIJN EEN BELANGRIJKE SCHAKEL IN HET LEVEN VAN JONGEREN... HOEVEEL OF HOE WEINIG KUNNEN ZIJ VOOR AL HUN GEPLOETER TEGEMOET ZIEN... LINKSE PARTIJEN SLUITEN STEMBUSACCOORD...