• Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Dappere activisten en filmmakers op Movies that Matter

  DEN HAAG - Gisteravond zijn acht mensenrechtenverdedigers in het zonnetje gezet op het Movies that Matter Festival. Tijdens de Activist Night kreeg de film Joshua: Teenager vs. Superpower de Gouden Vlinder Activist Documentary Award. Activist Jaha Dukureh uit de film Jaha’s Promise ontving de Gouden Vlinder Activist Human Rights Award.
Binnen het Activist-programma van Amnesty International op het festival heeft een internationale jury twee prijzen uitgereikt. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Lilianne Ploumen, Achmed Akkabi, Helen Duffy, Beth Murphy en Haytham Chamass.

De Gouden Vlinder Activist Documentary Award (met een bedrag van € 5.000,-) ging naar de film Joshua: Teenager vs. Superpower die gaat over een groep tieners uit Hong Kong die het opnemen tegen China tijdens de zgn. ‘Paraplu-revolutie’. Volgens de jury, zie je in deze film ‘de geschiedenis in wording.’

Er is wereldwijd een verhoogde betrokkenheid van burgers en een roep om vrijheid van meningsuiting, vooral onder jongeren. Jonge mensen staan op tegen onrecht. Met deze award wil de jury mensen het belang hiervan aangeven en mensen oproepen om deze jongeren te steunen.

De Gouden Vlinder Activist Human Rights Award (een aanmoedigingsprijs met een bedrag van € 5,000,-) is toegekend aan Jaha Dukureh, uit de film Jaha’s Promise. Jaha komt uit Gambia, werd als baby besneden en als 8-jarige uitgehuwelijkt aan een oudere man. Toen ze 15 jaar was, moest ze naar de Verenigde Staten gaan om te trouwen. Wat een vreselijke geschiedenis ...

Maar ze zet zich in tegen vrouwenbesnijdenis en is - net als de activisten uit de winnende film Joshua: Teenager vs. Superpower - één van de genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede. Volgens de jury heeft Jaha zich getransformeerd van een overlevende naar een activist. Ze vecht tegen FGM (female genital mutilation, vrouwenbesnijdenis), wat nog in dertig landen wordt uitgeoefend. Jaha laat de catastrofische effecten zien van deze alledaagse vorm van geweld op het leven van vrouwen en meisjes. Ze voorkwam dat haar eigen dochter werd besneden en wil ieder meisje behoeden voor deze schadelijke praktijk.

Het competitieprogramma Activist is een samenwerking tussen Amnesty International en Movies that Matter. Het bestaat uit acht documentaires over het leven en werk van mensenrechtenactivisten. De jury bestond dit jaar uit vele grote namen als juryvoorzitter Lilianne Ploumen, acteur Achmed Akkabi, regisseur en directeur van het Karama Beirut Human Rights Film Festival Haytham Chamass, Prof. Helen Duffy van Gieskes Chair of International Human Rights and Humanitarian Law, en regisseur Beth Murphy.

(De winnende film is deze week nog één keer te zien, tijdens de Best of Dag op het Movies that Matter Festival in Den Haag.)

Amnesty International streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Om haar onafhankelijkheid te garanderen, neemt Amnesty voor haar onderzoek en acties geen geld aan van overheden.

FOTO: EELKJE COLMJON