• Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Guy Verhofstadt stelt Mark Zuckerberg gewetensvraag

  BRUSSEL - Tijdens de vergadering in het Europees Parlement met Facebook CEO Mark Zuckerberg moest deze laatste vragen beantwoorden van de parlementariërs over de manier waarop er met data van gebruikers van Facebook werd omgegaan.
Mark Zuckerberg beloofde -zoals hij al eerder deed- meer maatregelen te zullen nemen om ongewenste berichten, nepnieuws en politieke inmenging tegen te gaan.
Hij kreeg heel veel vragen van de parlementariërs die er allemaal heel interessant bij keken alsof ze er alles van begrepen wat Facebook voor schade heeft aangebracht aan allerlei belanghebbende partijen. Voornamelijk door de via Facebook verhandelde adressen en bijzondere karakteristieken van millioenen mensen die anderen hebben weten te bemachtigen.

Het zouden specifiek die adresgegevens of de Russen of de Chinezen etc. zijn waardoor politieke verkiezingen totaal anders zijn gelopen dan men verwachtte. Iedereen weet welke verkiezing in het bijzonder heel anders zijn verlopen dan gedacht. Het was duidelijk dat deze Europese vergadering een soort ijsberg-constructie was waarbij het grootste gedeelte onder water blijft. Mark Zuckerberg mocht bijvoorbeeld zelf kiezen welke vragen hij beantwoordde. (!) En hij had kennelijk daarvoor maar heel weinig tijd. Hij keek steeds op zijn horloge om dat aan te geven. Zijn vliegtuig wachtte op hem.

De Facebookbaas zat daar ook niet erg comfortabel aan de grote vergadertafel want bij zo'n enorm uitgegroeid concern als Facebook kan natuurlijk nooit één man over alles de controle houden. In de manier waarop Facebook zaken aanpakt spelen uiteraard heel wat mnachtige mensen en invloeden al heel lang en dwingend een rol.

Buitenstaanders als regeringsleiders kunnen wel proberen intern daar controle over te krijgen maar dat kan uit praktisch oogpunt alleen al slechts ten dele. Ook waren de vragenstellers afkomstig uit heel verschillende landen met allemaal eigen verschillende belangen. Ze waren het wel samen er over ééns dat Facebook een te machtige reus is geworden die mensen en zaken en vooral de politiek zowel negatief als positief kan begeleiden en al die landen willen natuurlijk liever zelf de touwtjes in handen houden.

Europarlementariër Guy Verhofstadt van de Europese liberalen dreigde met het doorlichten van Facebook als er schriftelijk geen duidelijke antwoord komt op vragen. ‘Komen die antwoorden er niet dan geven we de Europese antitrustautoriteiten opdracht om Facebook grondig door te lichten.’

Guy Verhofstadt is een emotioneel mens en maakt van zijn hart nooit een moordkuil. Hij zei: "Elk jaar is er wel een probleem met Facebook. Dit jaar heeft u zich al drie keer geëxcuseerd en we zijn nog maar mei 2018." Guy Verhofstadt is behalve politicus ook schrijver. Hij probeerde Mark Zuckerberg ook als mens aan te spreken. En waarom zou hij dat niet mogen?

‘Denkt u er eens goed over na hoe u de geschiedenis wilt ingaan. Als één van de drie grote internet-iconen naast Steve Jobs en Bill Gates, die onze wereld hebben verrijkt ? Of als het genie dat een digitaal monster heeft gecreëerd dat onze democratie vernietigt?’ Het was voor Zuckerberg een soort van onverwachte en abstracte vraag die hij onmogelijk kon beantwoorden maar hij zal er zeker over nadenken.

Hij bundelde de vragen en beloofde ze uitgebreid schriftelijk te beantwoorden. Ook zei hij dat de algoritmen bij Facebook veranderd zijn waardoor nieuwsberichten in het algemeen minder prominent op de tijdlijn komen te staan. Hiermee probeert Facebook zich qua nieuwsvoorziening kennelijk zo neutraal mogelijk op te stellen.

Gezien het wereldomspannende karakter van Facebook en bijbehorende digitale organisaties waarin totaal tegengestelde belangen uit uiteenlopende landen een rol spelen zal dit wel een heksentoer zijn want iedereen kan de dobbelstenen vanuit een totaal ander standpunt bekijken. Dat neemt echter niet weg dat de Europarlementariërs zich ook samen zouden kunnen bundelen om als eenheid van de digitale reus meer transparantie qua databeweging te eisen maar dat zal qua maatregelen dan later alsnog moeten blijken.

Veel mensen zien Facebook nog altijd als een soort " gezellig dorpsplein waarop klein nieuws wordt gedeeld en wat wordt rondgebabbeld" maar dat is doet dit grote podium onvoldoende eer aan. Het is een machtige bühne geworden waarop meningen en ideeën enorm kunnen worden uitvergroot en gebeurtenissen kunnen worden verzonnen die een stroom van gevolgen kunnen hebben.

Dit laatste is niet de schuld van Facebook maar van bepaalde types en rare ongeremde gebruikers. Daar mag best ook eens de focus wat meer op gericht worden.
 

...GUY VERHOFSTADT IS EMOTIONEEL EN MAAKT VAN ZIJN HART GEEN MOORDKUIL...