• Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Zembla-journalist niet vervolgd voor huisvredebreuk UMC

  Justitie heeft besloten Zembla-journalist Ton Van der Ham niet te vervolgen voor lokaalvredebreuk bij het Universitair Medisch Centrum (UMC). De officier van justitie Midden-Nederland heeft besloten de zaak "op diverse gronden te seponeren", meldt het OM.

Ton Van der Ham werd vorige maand aangehouden nadat er onenigheid ontstond met een perswoordvoerder over een interview met de ongeneeslijk zieke patiënt Adrienne Cullen en een lezing die zij gaf in het UMC. De Zembla-journalist mocht die lezing niet bijwonen, maar hij had wel toestemming om Cullen na afloop van de lezing te interviewen.

De officier van justitie heeft op basis van het dossier geconcludeerd dat de journalist de huisregels niet bewust overtrad door in de gang aanstalten te maken om te gaan filmen. “Hij was immers in de veronderstelling dat de lezing was afgelopen. Wel heeft hij zich schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk toen hem gezegd werd het ziekenhuis te verlaten en hij dit niet deed.”

BNNVARA is blij met het sepot. Maar de omroep vindt de beslissing over de lokaalvredebreuk “onjuist en onbegrijpelijk. Het OM gaat daarbij namelijk uit van de aanname dat van der Ham vroegtijdig zou zijn begonnen met filmen. Dat klopt niet”. Van der Ham hield zich volgens de omroep aan de regels van het ziekenhuis. Hij is niet eerder gaan filmen dan met het ziekenhuis was afgesproken. De vordering om het ziekenhuis te verlaten was dan ook niet alleen maar “ongelukkig” maar in de ogen van BNNVARA ook ongegrond.

“Aan zo’n ongefundeerde vordering hoefde Van der Ham naar de overtuiging van BNNVARA geen gehoor te geven. Zeker niet omdat Van der Ham daar was als journalist.”

Woensdag maakte het UMC al bekend het toegangsverbod voor de journalist in te trekken. De perswoordvoerder van het ziekenhuis liet aan Van der Ham weten dat de ontzegging tot een ongewenst beeld heeft geleid. “Namelijk dat we de persvrijheid zouden willen beperken. Daar gaat het ons absoluut niet om.”

Hij heeft ook zijn excuses aangeboden aan Van der Ham al werd dat toch wel weer ... nouja... enigszijns arro geformuleerd. Zeg dan liever gewoon: "Het spijt me. Ik heb onjuist gereageerd. Misschien deed ik te veel mijn best en maakte ik daardoor een fout." Zoiets komt eerlijk over want dat is wat overal wel eens voorkomt maar ... de politie er bij halen en dan ook nog iemand laten arresteren die gewoon zijn werk doet...  Het lijkt wel een filmscéne.

Als journalisten ergens over schrijven of een onderwerp filmen en vertellen hoe iets in elkaar zit kan dat wel hinderlijk zijn voor degenen waar dat over gaat maar juist door een oprechte communicatie over en weer kan men zorgen dat het verhaal goed wordt over gebracht.