• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Tentoonstelling in Stadsarchief: Amsterdam voor het voorbij is

  'Amsterdam voor het voorbij is' toont vanaf 13 juli het Amsterdamse werk van fotograaf Dolf Toussaint. Op de tentoonstelling is onder andere zijn vroege fotografie uit de jaren zestig, de beroemde Jordaanfoto’s, straatfotografie uit de jaren zeventig en reportages van de sociale onrust in de stad eind jaren zeventig en begin tachtig te zien. De Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) zwierf vanaf de jaren zestig met zijn camera door de straten van Amsterdam en bracht de inwoners op sprekende wijze in beeld.

Hij wist als geen ander mensen in hun sociale omgeving vast te leggen. Zonder te romantiseren en met humor fotografeerde hij kinderen op straat, kroeggangers en arbeiders. Hij laat dat prachtig zien in zijn beroemd geworden fotoboek De Jordaan (1965). De tentoonstelling Amsterdam voor het voorbij is brengt een selectie van beelden bijeen van eind jaren vijftig tot medio jaren tachtig.

Het wordt een unieke tentoonstelling van een eigenzinnige fotograaf in een al even bijzondere periode van de Amsterdamse geschiedenis. De treffende manier waarop hij de Jordanezen in beeld brengt maakt hem plotsklaps een beroemd fotograaf. Landelijke bekendheid verwerft hij in de daaropvolgende jaren met zijn nieuwe kijk op de parlementaire fotografie, levendige beelden waarmee hij de mens achter de politicus zichtbaar maakt.

Dolf Toussaint liet zich inspireren door grote fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Doisneau. De mens in zijn sociale context staat steevast centraal in het werk van de maatschappelijk betrokken Toussaint. Ook stadsvernieuwingen gingen hem aan het hart, een belangrijke drijfveer die hij mooi verwoordde in een stuk in het Vrije Volk in 1965: “Ik heb een sterke behoefte om vast te houden en vast te leggen, [ ... ] trachtten een voet tussen de deur van de tijd te krijgen. Het is een verzet tegen de vergankelijkheid.”

Het resultaat van deze behoefte is een enorme verzameling foto’s en negatieven, die sinds 2017 door het Stadsarchief Amsterdam worden bewaard. De waardevolle collectie van de jaren vijftig tot circa 2000 biedt een veelzijdig beeld van Amsterdam in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Tentoonstelling in Stadsarchief Amsterdam vanaf 13 juli – 4 november 2018 Amsterdam voor het voorbij is met Foto’s van Dolf Toussaint. Bij de tentoonstelling verschijnt het fotoboek 'Amsterdam voor het voorbij is' uitgegeven door Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Met een inleiding van Guus Luijters en een nawoord van Leo Erken. Onder meer te koop in de Stadsboekwinkel. 

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

Het Stadsarchief is bereikbaar met de tram, Lijn 24, halte Muntplein. Auto's parkeren in het Centrum kan lastig zijn en kost waarschijnlijk tijd. Ga voor meer informatie over parkeren in Amsterdam naar de website Parkeren in Amsterdam van de gemeente. Rolstoelgebruikers worden verzocht zich te melden bij de ingang aan de kant van de boekhandel. Scootmobielgebruikers kunnen gebruikmaken van de zijingang aan de Herengracht 482.

DE DAMSTRAAT IN DE VORIGE EEUW... 

FOTO: DOLF TOUSSAINT