• Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Flagship Boutique Chopard nieuw op Bondstreet

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

HAYO SOL onthult indrukwekkend Rainbowschilderij

  AMSTERDAM - De Nederlandse PopArt kunstenaar Hayo Sol heeft gisteren speciaal tijdens de PRIDE Amsterdam een indrukwekkend schilderij onthuld. De officiële onthulling van het inconische kunstwerk in aanwezigheid van een aantal Iraanse hierheen gekomen vluchtelingen gaf de sfeer in de ontvangstruimte onder de Stadsschouwburg een navrant tintje. Ondanks de kleurige zomerse kleding wisten de aanwezige vluchtelingen en de pers maar al te goed welk verschrikkelijk tafereel door de kunstenaar is afgebeeld.

Een Iraanse tolk vertaalde de toelichting van de kunstenaar voor de pers en aanwezigen op het onderwerp van zijn kunstwerk voor de vluchtelingen. Hayo Sol zat in de kappersstoel bij een vriend die hem vertelde hoeveel verdriet hij had over de in 2005 vermoorde Iraanse tieners Mahmoud (16 jaar) en Ayaz (18 jaar). Zij zouden zijn vermoord omdat ze een 13-jarige jongen hadden 'verkracht' maar homo-organisaties zijn er van overtuigd dat het vanwege hun geaardheid gebeurde.

Het onderwerp hield zowel Hayo Sol als hun vrienden zeer bezig. Zij besloten dat er een eerbetoon aan deze jongens moest worden gebracht. De Iraanse tolk bevestigde desgevraagd dat er jaarlijks honderden op deze wijze 'berechte' mensen moeten sterven in Iran.Het nieuwe schilderij van de kunstenaar is gebaseerd op foto's van de extreem fanatieke afstraffing van de Iraanse tieners. Het is speciaal tijdens de PRIDE tot maandag in de inloophal van de Stadsschouwburg te zien.

De kunstenaar exposeert wereldwijd zijn werken, maar wil dit indrukwekkende werk speciaal tijdens PRIDE Amsterdam onthullen en exposeren. Na PRIDE Amsterdam zal het doek 2 jaar lang wereldwijd op tournee gaan en geëxposeerd worden van Berlijn tot New York, om in 2020 te worden geveild.

Daarbij zal de volledige opbrengst naar de opvang van dakloze homoseksuele tieners gaan. "Daarvoor bestaan opvanghuizen overal ter wereld."aldus Hayo Sol. "Het komt nog steeds voor dat jongeren die homosexueel of lesbisch zijn zijn zonder pardon door hun familie op straat worden gezet. Het is verschrikkelijk. Ik was zeer verrast dat er een opvang daarvoor zelfs in Amsterdam nodig is."

De zaal liep na zijn toespraak langzaam leeg... Veel mensen bleven nog wat napraten over de onbegrijpelijke hardheid en het gebrek aan begrip voor mensen die elkaar anders liefhebben. In Nederland heerst gelukkig wel veel begrip voor elkaar. Het was een prachtige zonnige dag. De fotografen pakten hun camera in. Een vriend die daar toevallig zat nodigde mij uit om op het terras koffie te drinken. De Iraanse vluchtelingen stroomden weg. Alle kanten uit...

Alleen het schilderij achter in de zaal onder een grote spiegel met daarop 'het grote onrecht' bleef daar staan en schreeuwde het bijna uit...

... HET RAINBOWSCHILDERIJ VAN HAYO SOL OVER 'HET GROTE ONRECHT' SCHREEUWT HET BIJNA UIT...