• 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Moeilijk gedoe voor MKB-ers in Thailand

  THAILAND / BANGKOK - “Ondernemers van (zeer) kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven die bij de Nederlandse ambassade in Bangkok aankloppen omdat ze in Thailand zaken willen doen, verspillen meestal hun moeite.” Dat zegt Martien Vlemmix, manager van Dutch MKB Thailand. Daar moet eens open en eerlijk over gesproken kunnen worden.

Hij wijst er op dat RVO Nederland en de Nederlandse Ambassade in Bangkok kleine Nederlandse MKB ondernemers nogal in de steek laat. RVO is een Rijksdienst van de Nederlandse overheid maar kennelijk nogal moeilijk functionerend naar kleinere of startende Nederlandse Bedrijven toe.
Nieuwe ondernemers in Thailand worden automatisch doorverwezen naar de NTCC, de Nederlandse Thaise Kamer van Koophandel in Bangkok, het officiële orgaan in Thailand.

Dutch MKB Thailand, dat er juist voor deze kleine ondernemers is, wordt door de ambassade en de NTCC genegeerd. Nederlandse ondernemers lopen zo advies en hulp mis van tientallen bedrijven in Thailand die hun ervaringen graag willen delen. Martien Vlemmix: “In de 6 jaar dat we bestaan is er nog geen ondernemer naar MKB (Midden- en Kleinbedrijf) doorgestuurd. Wat horen we als we daarover klagen? 'Maak maar een folder, dan leggen we die in de ambassade'.” Dat zijn papieren antwoorden natuurlijk.

Martien Vlemmix is meer dan twintig jaar ondernemer in Thailand. Zes jaar geleden richtte hij Dutch MKB Thailand op omdat hij merkte dat nieuwe ondernemers in Thailand telkens tegen dezelfde problemen opliepen en eigenlijk nergens terecht konden met hun vragen. En waar gaat het hem nu om? Welk 'moeilijk gedoe' signaleert hij en waarom?

Als ondernemers in Nederland plannen ontwikkelen om iets in Thailand te beginnen, gaan ze meestal naar de lokale Kamer van Koophandel. Die verwijst ze door naar de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar worden ze doorverwezen naar de ambassade in Bangkok. Die helpt de ondernemers zelf of stuurt ze naar de NTCC. Uitsluitend en alleen naar de NTCC dus.

Lid worden en deelnemen aan de NTCC is zo'n tien keer duurder dan je aansluiten bij Dutch MKB. Bovendien betalen kleine ondernemers dan vooral voor evenementen die zelden of nooit nut hebben voor hun en die bijna altijd gepaard gaan met een verplicht (!) duur diner in 5 sterren hotels.

De RVO en de ambassade in Bangkok moeten er echter voor zorgen dat alle in Thailand geïnteresseerde Nederlandse bedrijven een geschikt loket in Thailand vinden. Niet alleen de grote bedrijven, niet alleen de ondernemers met een dikke portemonnee. Nee, ook beginnende ondernemers die wel mooie plannen hebben, maar niet beschikken over een groot kapitaal of internationale contacten.

Samenvattend waarschuwt Martien Vlemmix: Het is van belang dat ondernemers uit het Midden- en Kleinbedrijf in Nederland zich realiseren dat zij die in Thailand zaken willen doen een andere weg moeten bewandelen. Niet via de RVO en de ambassade in Bangkok en dan naar NTCC. Dan lopen ze regelrecht het donkere bos in. Een pad dat tot niets leidt. Rechtstreeks naar MKB Thailand is een stuk sneller en voordeliger.

Voor Martien Vlemmix is in ieder geval de maat vol. En dat is erg jammer want de betreffende diensten zouden heel anders en veel minder autoritair moeten kunnen functioneren. Al die verspilde energie kunnen vooral kleinere bedrijven zich ook echt niet permitteren. Logisch dat daar een tegen-aktie op volgt.

...IEDEREEN HEEFT HET RECHT OM TE PROBEREN ERGENS ZAKEN TE DOEN... OOK DE KLEINE BEDRIJVEN IN HET MOOIE THAILAND...