• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Mauritshuis toont Hollandse meesters

  Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte en wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het 17de-eeuwse monument.

Vanaf 11 oktober 2018 organiseert het Mauritshuis een tentoonstelling rond 17de-eeuwse Hollandse schilderijen met een Engelse herkomst. Twee-en-twintig Hollandse meesters uit twaalf Britse landhuizen vertellen het verhaal van de enorme populariteit van deze kunstenaars uit de Gouden Eeuw in het Verenigd Koninkrijk. Met name in de 18de en 19de eeuw versierde de Britse adel de vertrekken van zijn monumentale landhuizen met landschappen, portretten, stillevens en genrestukken van de beroemdste oude meesters, onder wie Rembrandt, Aelbert Cuyp, Pieter Saenredam en Jan Steen.

Voor deze tentoonstelling selecteerde het Mauritshuis enkele van de meest bijzondere Hollandse schilderijen uit huizen van de National Trust, de charitatieve organisatie die historische en natuurlijk monumenten in beheer heeft in Engeland, Wales en Noord-Ierland. Het Mauritshuis heeft daarmee een primeur, want nooit eerder werd een dergelijke selectie getoond buiten het Verenigd Koninkrijk.

Eén van de topstukken in de tentoonstelling is een bijna 2 meter breed Gezicht op Dordrecht vanuit het noorden van Aelbert Cuyp (c.1655) met een schitterende avondlucht (Ascott House, Buckinghamshire). Cuyps schilderijen waren vanaf de 18de eeuw razend populair bij de Engelse elite en de beste werken van zijn hand zijn daarom nog altijd in dat land te vinden. In Nederland zijn ze daarentegen tot op de dag van vandaag zeer zeldzaam. Dit schilderij was zó groot dat het rond 1774 in tweeën werd gedeeld en apart verkocht. In 1842 kwamen de delen weer bij elkaar.

Rembrandt schilderde in zijn leven minstens 40 zelfportretten en uit Buckland Abbey in Devon komt Zelfportret met gevederde baret (1635). Dit werk is tegelijk een voorbeeld van een tronie, een geschilderde studie waarbij de geportretteerde in exotisch kostuum is uitgedost.

Upton House, met zijn beroemde schilderijencollectie, is de thuishaven van Interieur van de Catharinakerk te Utrecht van Pieter Saenredam uit c. 1660. Dit schilderij wordt gekenmerkt door de vredige harmonie van het enorme witte interieur waarin mensen ondergeschikt zijn. Uiteraard ontbreekt Jan Steen niet. Zijn oeuvre is enorm en in zijn schilderijen waren taveernes, cafés en bordelen favoriet. In het schilderij ‘De Vermoeide Reiziger’, eveneens uit Upton House, uit c. 1660-61, biedt de vrouw de man een glas wijn aan—of is er meer aan de hand?

Bekende schilders als Abraham Bloemaert, Gerard ter Borch, Gerrit van Honthorst, Pieter de Hooch en Gabriel Metsu ontbreken niet.

De Britse liefdadigheidsorganisatie National Trust – opgericht in 1895 – beheert onder meer ruim  tweehonderd landhuizen mét hun inhoud, inclusief de bijbehorende tuinen, bijgebouwen en landerijen. Jaarlijks bezoeken ruim 20 miljoen mensen de National Trust Houses. In totaal zijn vanaf oktober 22 schilderijen te zien uit 12 verschillende landhuizen, zoals Ham House, Dyrham Park, Polesden Lacey en Ashdown House. De tentoonstelling reist via het Holburne Museum in Bath naar het Mauritshuis en is ten slotte te zien in Petworth House (UK), dat ook in bezit is van de National Trust.

Het Mauritshuis bracht al eerder grote internationale collecties naar Nederland. In 2015 toonde het museum een unieke selectie kunstwerken uit The Frick Collection in New York en in 2017 waren schilderijen te zien uit de grootste privé-verzameling schilderijen ter wereld: die van het Britse koningshuis.
 

Expo Mauritshuis Den Haag: Hollandse meesters uit Britse landhuizen

11 oktober 2018 – 6 januari 2019


SCHILDERIJ -GEMAAKT CIRCA 1662- VAN GERARD TER BORCH : EEN OFFICIER BUIGT VOOR EEN DAME ...