• 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Boek: Nazomer over vrouw in twee werelden

  Het vlammende en eerlijke betoog van Marlies Dekkers voor meer eigenwaarde voor vrouwen werd zo sterk verwoord door de Nederlandse schrijfster Stelle Bergsma dat het ons op de redactie opviel dat die Nederlandse schrijfsters lang niet zoveel algemene aandacht toevalt als hun mannelijke collega's. En dan bedoelen wij dit niet - overvloeiend van treurnis over al die gemiste kansen- vanuit die visie van achtergestelde vrouwelijke schrijfsters ten aanzien van hun kwalitatief even professioneel werkende mannelijke collega's. Zeker niet. Het gaat ons meer om Nederlandse schrijfsters die veel voorkomende patronen en gebeurtenissen uit het dagelijks leven met wat meer kleur en aanzien voor ons in hun verhalen ten tonele voeren.

Voor sommige lezers/kijkers/ bezoekers wordt het verhaal / de serie/ de film /het gamen etc. over Het échte leven pas een rake belevenis als er enge ziektes en wrede gekken in rondwaren of hele legers en virussen alles vernietigend tekeer gaan. Heel ontspannend en waarom zou je daar niet van mogen houden? Maar een graadje minder bloed en tranen kan ook heel ontspannend zijn zonder dat je hoeft weg te vluchten naar wat vroeger "de Kasteelroman"werd genoemd.

Vroeger had je al een enorme hiërarchie in algemeen aanvaarde bewondering voor literatuur waarbij aan top boeken stonden waarbij je bij de eerste bladzij al begon te gapen maar men deed alsof men het verhaal uit had gelezen anders telde je niet mee. (Excuses mijnerzijds zijn wellicht nodig want voor de huidige generatie spreekt ondergetekende wat betreft 'vroeger' vermoedelijk ongeveer uit de middeleeuwen. Dus beperk ik mij graag tot wat ik nu eveneens weer zie gebeuren want intellectueel snobisme mag dan amusant zijn maar het is ook van alle tijden.)

Eén van de door de veel lezers gerespecteerde Nederlandse schrijfsters is Esther Verhoef. In haar boek Nazomer beschrijft Esther in een haar kenmerkende stijl hoe de onzekere Claudia in de jaren tachtig opgroeit in een Brabantse volksbuurt en tegen de stroom in een internationaal gevierde modeontwerpster wordt. Zij wordt een vrouw die leeft in twee verschillende werelden.

Als modeontwerpster Vivian D staat zij op het hoogtepunt van haar carrière. Haar bedrijf floreert, ze wordt op handen gedragen. Vlak voordat ze op een groot evenement in Parijs de rode loper betreedt, krijgt ze echter schokkend nieuws. Het dwingt haar na te denken over haar turbulente levenspad en een ingrijpende gebeurtenis die ze al tientallen jaren verdringt…
Het schrijfproces nam twee jaar in beslag; nooit eerder deed Esther zoveel research voor een roman. Feitelijk gaat Nazomer vooral over de vraag in hoeverre je wordt gevormd door je omgeving, en de invloed van je jeugdervaringen op je latere zelfbeeld.

Esther Verhoef is een van de succesvolste en meest veelzijdige schrijvers van Nederland. Er zijn meer dan twee miljoen exemplaren van haar thrillers en roman verkocht, haar werk is in tal van landen verschenen en meermalen bekroond en genomineerd. Zij won de NS Publieksprijs, de Gouden Strop, de Diamanten Kogel, de Hebban|Crimezone Award en tweemaal de Zilveren Vingerafdruk.

Als auteur van de Maand van het Spannende Boek 2009 schreef zij het geschenkboekje Erken mij.Esther Verhoefs psychologische thrillers zijn zonder uitzondering bestsellers: van Rendez-vous, Close-up, Alles te verliezen en Déjà vu tot De kraamhulp.

Naast haar psychologische solothrillers schrijft Esther Verhoef ook zeer succesvol psychologische actiethrillers onder het pseudoniem Escober, samen met Berry Verhoef. Deze samenwerking resulteerde in vijf thrillers: de Sil Maier-trilogie Onrust, Onder druk en Ongenade en de standalones Chaos en Overkill. In 2012 verscheen Esthers Verhoefs eerste roman, het deels autobiografischeTegenlicht, die direct binnenkwam op de nummer 1-positie van de bestsellerlijst.

In 2017 verscheen de roman Nazomer. Zowel Verhoefs solowerk als de Escobers zijn vertaald. Diverse titels verschenen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland, Frankrijk, Spanje, Hongarije, Denemarken en Zuid-Korea. En er zijn zeker nog veel meer van die onderbelichte Nederlandse vrouwelijke super-auteurs - al dan niet zo produktief - waar we alleen van horen als ze genomineerd worden voor prijzen of een prijs gewonnen hebben.

Boek: Nazomer
Auteur: Esther Verhoef
Uitgeverij: Ambo|Anthos

...ESTHER VERHOEF ZEER VEELGELEZEN NEDERLANDSE VROUWELIJKE AUTEUR SCHRIJFT OOK THRILLERS SAMEN MET BERRY VERHOEF ONDER PSEUDONIEM ESCOBAR...