• Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Red moedige advocaat en Asia Bibi en hun familie

  VIANEN - Het was koud afgelopen zaterdag: een paar graden boven nul. Ik was blij rond zeven uur ‘s avonds het warme Schipholgebouw binnen te lopen. En daar stonden we dan: Jan Dirk en ik voor de deuren van Aankomsthal Twee. Het is donderdag 8 november 2018. Om tien voor acht gaan die deuren voor de zoveelste keer open. En daar is Saif-ul-Malook, de advocaat van Asia Bibi! We omhelzen elkaar.

Maar: géén bagage, géén warme jas, hij had alleen een plastic tasje in de hand! Wij vroegen: "Waar is je bagage? ... Die had hij niet... In Nederland zou hij Geert Jan Knoops, Gerard Spong of Wim Anker heten. En hier stond Malook dus die ALLES had achtergelaten in Pakistan. Hoe kon het zo ver komen? Ik heb de advocaat Malook voor het eerst in november 2015 in het Pakistaanse Lahore ontmoet. Hij vertelde toen dat hij de christelijke Asia Bibi vanuit een diepe overtuiging hing verdedigen. Mensenrechten en godsdienstvrijheid zitten bij deze advocaat in z’n DNA. En hij is nota bene wel een moslim advocaat!

Sindsdien hebben we contact. Exact op de dag af een jaar geleden sprak ik hem opnieuw in Lahore. Hij had toen z’n pleitnota bij het Hooggerechtshof ingediend. Hij had goede hoop dat Asia Bibi zou worden vrijgesproken. Maar dat zou ook voor hem grote persoonlijk gevolgen gaan hebben. Op maandag 8 oktober jongstleden hield het Pakistaanse Hooggerechtshof eindelijk de hoorzitting over Asia Bibi! Zij, al zo veel jaren in een cel, veroordeeld tot de dood vanwege zogeneemde godslastering maar de advicaat Malook berichtte mij opgetogen, dat hij binnen enkele weken Asia’s vrijspraak verwachtte.

Twee dagen later kreeg ik om kwart voor zes ’s morgens een SMS van Malook: Asia komt vrij! Hervormingsdag werd bevrijdingsdag. Maar nog niet voor Malook en ook niet voor Asia Bibi. Malook vluchtte naar diverse ambassades, Asia bleef nog in de cel.

De Italiaanse ambassadeur verleende Malook een visum en zo vloog hij op die koude zaterdag via Rome naar Schiphol. Daar stond hij dan. De beroemdste advocaat van Pakistan. In z’n kleren die hij al vier dagen aan had. Met een plastic tasje en z’n scheerapparaat.

Gelukkig waren de winkels op Schiphol nog open dus we zijn eerst met hem gaan shoppen: een winterjas, sokken, hemden, onderbroeken en een koffertje. Hoe nu verder?
Nederland zou wat mij betreft deze moedige advocaat permanent verblijf dienen te geven. En z’n vrouw en dochtertje, die nu nog in Pakistan zijn, ook. En diezelfde inspanning wens ik ook ontzettend graag voor Asia Bibi en haar gezin!

Komende week houdt het Europees parlement in Straatsburg mede op mijn verzoek een debat over Asia Bibi en de situatie van christenen in Pakistan. Hard nodig en heel goed; ja beslist! Maar méér nog dan praten zijn nú acties nodig:

Asia Bibi en haar gezin moeten onderdak krijgen in Europa...
Laat Nederland advocaat Malook en zijn gezin hier permanent verblijf geven...

Tenslotte én vooral blijft ons gebed nodig! De levens van de families van Asia Bibi en haar advocaat Malook zijn radicaal veranderd. Christenen en andere minderheden in Pakistan maken gevaarlijke tijden door. Bid voor hen! En voor de regering Kahn. En voor de moedige rechters die Asia Bibi in een historisch vonnis hebben vrijgesproken.
Mijn diepe respect voor hen, en voor Saif-ul-Malook!

TOESPRAAK EN SMEEKBEDE DOOR PETER VAN DALEN, EUROPARLEMENTARIËR VOOR CHRISTENUNIE-SGP, IN DE GROTE KERK TE VIANEN OP DONDERDAG 8 NOVEMBER 2018

FOTO: PETER VAN  DALEN EN DE ADVOCAAT DIE ALLES MOEST ACHTERLATEN OM .... ZIJN PLICHT TE KUNNNEN DOEN... :