• Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Suely Porto Cari en haar hairdresser In The Cloud

  Kapper Charlton zit met zijn salon in de Bilderdijkstraat in Hartje Amsterdam. Bij deze hairdresser van-de-nieuwe-generatie kom je jong en oud uit allerlei verschillende culturen tegen. Zojuist heeft hij een slanke blondine in de stoel ontvangen. Na de behandeling van haar schouderlange kapsel zweeft zij ongeveer door de rumte terwijl haar losse krullen dansen op haar schouders. 

Blond en blauwe ogen maar afkomstig uit Brazilië... Het is de schilderes Suely Porto Curi. Ze woont al jaren in ons land. "Een foto totaal zonder make-uo,"zegt ze verlegen. "Kan dat echt wel?" Best. Het is juist heel authentiek als je zo natuurlijk voor de dag durft te komen... stel ik haar gerust. En kapper Charlton zegt : "Maak je geen zorgen. We verschijnen straks samen In the Cloud." (Ik denk tenminste dat hij zoiets zegt want ze spreken Portugees en dat versta ik niet. Ik hoor alleen terwijol ze elkaar vriendschappelijk omhelzen ... In The Cloud...)

Inmiddels heeft de schilderes mij foto's van haar werk getoond. Zij heeft met succes de opleiding op de academie in haar land doorlopen en werkt in een klassiek-realistische stijl. Niet van dat realisme waarbij onsympatieke wezens je met vertrokken gelaatstrekken huilerig aanstaren maar zeer harmonische beelden. Stillevens en fantasy-models met een stille waardigheid.
"Ik ben nog steeds hard bezig om aan mijn techniek te sleutelen,"verklaart de schilderes bescheiden. 

Ze is moeder van twee zoons. Pedro van 22 en Bruno van 14 die net als hun moeder graag in Nederland wonen. Ze houden van de vriendelijke open sfeer in ons land maar missen tegelijk wel de warmte van de heerlijke Braziliaanse zon. Daarom vliegt de familie ook dolgraag even terug. De Hollandse mentaliteit bevalt het gezin uitstekend maar het weer is soms wel een afknapper.

'Die regen steeds..."verzucht ze. Maar ja... Het is ook niet niks als je in een striemende regen meteen een paraplu moet opsteken als je met je nieuwe mooie kapsel de kapsalon verlaat.

"Ik kom al 10 jaar bij Charlton om mijn haar te doen,"zegt ze dan. "Hij is voor mij en voor veel van zijn klanten een soort vriend en als dat nodig is ook een beetje een psycholoog."
Haar zoons laten hun haar ook altijd bij hem knippen. O ja? Tegenwoordig hebben veel jongeren vaak te-gekke fantasie-kapsels. Zijn ze niet te kritisch om naar zo'n chique salon te gaan?

"No. They like it," reageert Sueli Porto Curi die nog geen eIgen website heeft. (Ze leidt bepaald niet aan zelf-overschatting.) "Ik ga nog veel erbij schilderen."belooft ze. "Mijn techniek verbreden en nog veel mooie schilderijen erbij maken. En daarna lanceer ik mijn eigen expositie waarvoor de Couturekrant ook wordt uitgenodigd.

En terwijl ze haar jas pakt en even zorgelijk naar buiten kijkt gebeurt daar toch een klein wondertje. De regen is gestopt en de zon komt bijna... bijna zelfs een klein beetje door. .

FOTO: SUELY PORTO CARI - PAINTER FROM BRAZIL- EN HAIRDRESSER CHARLTON IN THE CLOUD....