• Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Flagship Boutique Chopard nieuw op Bondstreet

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Amsterdam wil referendum over vuurwerkverbod

  AMSTERDAM - Het Amsterdamse gemeentebestuur wil via een referendum een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk voorleggen aan de inwoners. Dat bericht Het Parool. Veel burgers met huisdieren zien elk jaar weer op tegen de oudejaarsviering waardoor veel dieren urenlang grote angsten doormaken.

Vogelliefhebbers registereren hoe ook in de dagen daarna tuinvogels volledig van slag zijn. Eigenaars van honden en katten zien hoe deze dieren zich soms doodsbang proberen te verstoppen in het meest afgesloten gedeelte van hun huis.

Er wordt altijd wel veel gesproken over de schade die fout afgestoken vuurwerk mensen kan toebrengen maar men heeft het heel zelden over wat de dieren door het geknal en gepaf in een overvol behuisde stadsomgeving moeten doormaken. Er zijn dieren die na de vuurexplosie nog dagen lijden aan een gehoorshock. Vraag het maar eens na bij uw dierenarts.

De reacties van dieren verschillen uiteraard wel op het minder harde paffen maar horrorachtige knallen. Zo kwamen wij tijdens het shoppen een mevrouw tegen die een bevende hond uitliet nog voordat het vuurwerkgeweld in volle hevigheid begon. Onze redactiekat verstopte zich in de tuin en zijn vriendje wilde zich in een - gelukkig - niet werkende openstaande wasmachine verstoppen.

Waarom zou het vuurwerk niet op vaste plekken buiten of aan de rand van de stedelijke omgeving kunnen worden afgestoken? Het is mooi om te zien en iets waaraan sommige mensen nu eenmaal hun hart hebben verloren. Sterretjes of zoiets kleins moet kunnen. Veel mensen zijn echter wel tegen het afsteken van zwaar plof-en knalvuurwerk vlak voor de deur in hun straat en op de pleinen van dicht behuisde locaties.

Ergens willen wij geen afstand doen van een eeuwenoude barbaarse traditie die vermoedelijk teruggaat naar het reptielengedeelte van onze hersenpan. Laat het zo zijn maar laten we het ook in goede banen leiden zoals burgemeester Femke Halsema voorstelt. Afgezien van jaarlijkse fysieke verwondingen en schade aan mensen waaronder veel kinderen zou in een moderne samenleving ook met het welzijn van veel dieren in en om de huizen rekening moeten worden gehouden.

Voor diegenen die dit argument als niet terzake (of... be-lach-e-lijk) willen negeren zou ik willen zeggen: ga eens even terug naar je eigen kindertijd toen je nog heel goed wist dat dieren ook gevoelens hebben en pijn kunnen lijden. Probeer niet onnodig daaraan mee te doen.

Het is overigens niet zeker of het referendum nog dit jaar zal worden gehouden. Eerst moet de gemeenteraad instemmen met de voorstellen om het houden van referenda eenvoudiger te maken. Burgemeester Femke Halsema wil dat bij de jaarwisseling 2019/2020 de hele stad vuurwerkvrij is, met uitzondering van vuurwerkzones waar door liefhebbers nog wel mag worden geknald.

Wij weten zeker dat velen daar ook naar uitkijken.

FOTO: ... ZELFS DEZE KANJER VOELT ZICH VANDAAG  NIET ZO STOER ALS ANDERS...