• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Poolse Ambassade:Géén Poolse concentratiekampen

The post Online (TPO) kreeg maandag een mail binnen van de Poolse plaatsvervangende ambassadeur ( hoofd van de afdeling Politiek-Economische Zaken) die de TPO-hoofdredacteur verzoekt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog niet te ‘herschrijven’ en het Nederlandse publiek ‘te misleiden.’ Hij dringt aan op aanpassing. Waarover gaat deze ergernis?

Het gaat om een ANP-artikel van 10 januari over de overleden Oekraïense nazi-collaborateur Jakiv Palij. in dat artikel wordt gerept van ‘het Poolse concentratiekamp Treblinka’ waar Palij actief was. Voor outsiders is het moeilijk te vatten hoe alles in elkaar zit. Verbaasd horen zij hoe begin dit jaar door Polen een wet is ingevoerd die het in Polen strafbaar maakte om Polen te beschuldigen van medeplichtigheid aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Vanwaar zo'n wet?

Het werd in die wet verboden om te spreken over "Poolse concentratiekampen”. Op overtreding van deze wet kwam een maximum gevangenisstraf te staan van drie jaar. Na kritiek zwakte Polen de omstreden Holocaustwet af. Dit was wel een wet met een nationalistisch trekje maar men wilde ook op onomwonden wijze iets aan iedereen duidelijk maken. Die wet is na allerlei protesten trouwens wel iets afgezwakt maar ontstond vanuit de wens valse beschuldigingen uit de weg te ruimen.

In de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland namelijk in allerlei verschillende landen concentratiekampen gevestigd. Bijvoorbeeld ook in Italië en Frankrijk en Duitsland natuurlijk maar ook in Polen. Als men over het verschrikkelijke concentratiekamp Treblinka spreekt in Polen wordt daarmee ook een Duits concentratiekamp gevestigd in Polen bedoeld. Vanwege verduidelijking van de moeilijke naam spreken mensen echter vaak over 'het Poolse concentratiekamp Treblinka". Daardoor wordt Polen dan abusievelijk als anti-semitisch afgeschilderd in de Tweede Wereldoorlog en krijgt een vreselijk grote schuld op de schouders geladen. Natuurlijk is het Poolse volk op uitzonderingen na het daar niet mee eens.

Het ANP heeft de tekst van het artikel inmiddels wel aangepast, meldt TPO. Boven het bewuste artikel valt nu te lezen: “In de eerste alinea staat ‘het Poolse concentratiekamp Treblinka’, dat moet uiteraard zijn: ‘het concentratiekamp Treblinka in Polen’.
TPO geeft aan niets aan te zullen passen.

Dit vertelt Wikipedia erover:
"Pools vernietigingskamp" en "Pools concentratiekamp" zijn verkeerde benamingen die onderwerp van controverse en wetgeving zijn geweest. Dergelijke termen zijn gebruikt door de nieuwsmedia en door publieke figuren met betrekking tot concentratiekampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland in het door de Duitsers bezette Polen werden gebouwd en gerund.

In verband met de Joodse Holocaust en de moord op Polen en andere nationaliteiten in door Duitsland geëxploiteerde faciliteiten, zijn deze uitdrukkingen gebruikt om te verwijzen naar de geografische ligging van de kampen in het door Duitsland bezette Polen. De uitdrukkingen zouden echter ook zijn gebruikt om de verantwoordelijkheid van Duitsland voor de Holocaust te ondermijnen, en kunnen verkeerd worden opgevat als "vernietigingskampen die zijn opgezet door Polen" of "gerund door Polen". ( Dit is hetzelfde wat wij proberen uit te leggen).

Poolse ambtenaren en organisaties, en particuliere burgers in Polen en in de Poolse diaspora, hebben bezwaar gemaakt tegen dergelijke uitdrukkingen als strafrechtelijk misleidend.
In 2018 werd de wijziging van de wet op het Nationaal Herdenkingsinstituut ondertekend door de Poolse president Andrzej Duda. De wet criminaliseert valse publieke verklaringen die de Poolse natie collectieve verantwoordelijkheid toeschrijven voor Holocaustgerelateerde misdaden, misdaden tegen de vrede, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden of die "de verantwoordelijkheid van de feitelijke daders sterk verminderen". Vrijgesteld van dergelijke beperkingen waren wetenschappelijke studies, discussies over geschiedenis en artistieke activiteiten.

Het was algemeen bekend dat de wet het gebruik van de uitdrukkingen "Pools vernietigingskamp" en "Pools concentratiekamp" strafbaar zou hebben gesteld. De wetgeving was controversieel; het leidde tot Israëlisch-Poolse overeenstemming, samenwerking bij het herschrijven van de wetgeving vier maanden later, en een gezamenlijke verklaring waarin zowel antisemitisme als anti-Pools sentiment werden veroordeeld