• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Rijksmuseum toont: Iedereen fotografeert

  Aan het eind van de negentiende eeuw gingen mensen voor het eerst zélf met kleine handcamera’s hun dagelijks leven vastleggen. De fotografie werd daardoor directer, sneller en dynamischer. De overeenkomsten met onze tijd, waarin steeds meer wordt gefotografeerd, zijn groot. En de werkelijk fascinerende foto’s van de amateurs op de expositie in het Rijksmuseum zijn van verbluffende kwaliteit en van groot historisch belang. Ze tonen de wortels van de moderne fotografie zoals we die nu kennen.

Net als nu raakte toen de technologie in een stroomversnelling, waardoor de foto-industrie groot werd. In haar publicatie beschrijft Mattie Boom de opkomst van de amateurfotografie in Nederland: de fotografen, de foto’s, de albums, de sleutelfiguren en de achtergronden.

De amateurfotografie was op dat moment vooral het tijdverdrijf voor welgestelden: heren van stand, freules en zelfs de jonge koningin Wilhelmina. Maar het waren vooral de jonge ondernemers die de fotografie onder een groot publiek verspreidden.

In het eerste deel van de tentoonstelling Iedereen fotografeert zijn fascinerende foto’s en fotoalbums van deze allereerste amateurfotografen te zien. De foto’s van deze pioniers vertonen veel gelijkenissen met de foto’s die we nu op onze mobiele telefoon hebben staan. Foto’s van intieme momenten, van reizen en van het dagelijks leven om ons heen.

Een van deze pioniers is de getalenteerde jonge koningin Wilhelmina. In de tentoonstelling wordt een van haar fotoalbums getoond, gevuld met landschapsfoto’s en zeegezichten en voorzien van persoonlijke bijschriften. Ook voor kunstenaars als G.H. Breitner, Willem Witsen en Theo van Doesburg werd de camera onderdeel van het dagelijks leven. In de tentoonstelling maken we kennis met hun directe omgeving en zien we hun inspiratiebronnen.

Er zijn meer dan 250 foto’s en albums uit de collecties van het Rijksmuseum en Nederlandse musea en archieven te zien waarvan vele niet eerder werden gepubliceerd. Met als hoogtepunten het enig bewaard gebleven Nederlandse Kodakalbum, foto’s van Henry Pauw van Wieldrecht en koningin Wilhelmina, maar ook die van kunstenaars als Willem Witsen en George Hendrik Breitner. En van amateurfotografen die in de publicatie uit de anonimiteit zijn gehaald.

De expositie in het Rijksmuseum: Iedereen fotografeert duurt van 15 februari t/m 10 juni 2019

Deze foto toont het fotografisch talent van Koningin Wilhelmina (1880–1962), die in 1907 de Noordzee fotografeerde.