• Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • Winnaar Coiffure Awards 2019 : vlekjes kunnen juist flatteren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Boek: Vis uit Blik 2

  Onlangs presenteerde seafood chef en auteur Bart van Olphen zijn nieuwste boek Vis uit blik 2. Tijdens een heerlijke canned seafood lunch bij The Can Bar in Amsterdam overhandigde hij het eerste exemplaar aan gastchef Robert Kranenborg. Bart van Olphen brengt in zijn nieuwste boek een ode aan duurzaam gevangen vis uit blik. Vis uit blik 2 laat je kennismaken met de verrassende culinaire mogelijkheden van deze klassieker uit de voorraadkast.

Deze geheel nieuwe editie vol watertand-lekkere recepten bewijst dat je eindeloos kunt variëren met vis uit blik. Bijvoorbeeld een ansjovisdumplings, risotto met paddenstoelen en makreel, pita met mas uni of waterkerssalade met krab en venkel. "De kwaliteit van vis uit blik doet niet onder voor die van verse vis én het is supermakkelijk om mee te koken," betoogt Bart van Olphen.

Het boek biedt meer dan veertig verrassend lekkere en eenvoudige gerechten waarbij verse ingrediënten worden gecombineerd met onder andere tonijn, zalm, krab, makreel en sardines uit blik. De receptfoto’s zijn van David Loftus, bekend van o.a. Jamie Olivers boeken. Steeds meer restaurants in wereldsteden als New York, Londen en Barcelona hebben topkwaliteit vis-in-blik, ofwel ’canned seafood gourmet’, op de kaart staan.

Deze trend grijpt terug op de rijke visconservencultuur zoals die in Spanje en Portugal al eeuwen bestaat. In Amsterdam opende eind vorig jaar The Can Bar, de eerste visblikkenbar van Nederland met een hoofdrol voor luxe vis uit blik.

Naast héél veel kookplezier biedt het boek een kijkje in de levens van vissers die met respect voor de natuur vissen. Bart van Olphen zet zich al jaren in voor de consumptie van duurzaam gevangen vis. Zijn reizen naar visserijgemeenschappen over de hele wereld inspireren hem om visproducten met een verhaal te ontwikkelen.

Vis in blik, mits duurzaam gevangen, is niet alleen super smakelijk maar ook goed voor mens en planeet. Met moderne bliktechnieken kun je vis tot wel vijf jaar lang houdbaar maken. Visoverschotten die aan land worden gebracht, kunnen worden ingeblikt en hoeven daardoor niet verloren te gaan.

In zijn nieuwe boek gaat Bart ook dieper in op vragen als: Welke soort tonijn tref je aan in blik? Wat betekenen de vele keurmerken voor visconserven eigenlijk? Van MSC en hengel gevangen, tot (misleidende!) keurmerken als dolphin safe en responsible catch? Vis in blik of in een pot? En:wanneer kies je blikvis in water of in zonnebloemolie?

De essentie van het boek? Met vis uit blik zet je in no time altijd een lekkere maaltijd op tafel. Voor jezelf, vrienden of het hele gezin. Transparantie over de verwerkte vissoort, de vangstmethodiek en de herkomst maken het de visliefliefhebber bovendien makkelijk om met een gerust hart de juiste duurzame keuze te maken.

Visexpert en auteur Bart van Olphen schreef vele kookboeken, Vis uit blik 2 is al zijn negende kookboek. In 2014 kwam Vis uit Blik uit, dat meteen werd genomineerd voor Kookboek van het Jaar.

Boek: Vis uit blik 2
Auteur: Bart van Olphen :
Kosmos Uitgevers (onderdeel van Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep bv)