• Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Invloedrijkste radiopersoonlijkheden in 100 radiojaren

  Hans Schotanus Idzerda, Frits Spits, Kees Buurman, Lex Harding en Willem van Kooten zijn de belangrijkste en invloedrijkste radiopersoonlijkheden in de #Radio100. De #Radio100 is een door Spreekbuis.nl uitgebrachte lijst van 100 Nederlanders die het belangrijkst zijn geweest voor 100 jaar Nederlandse radio.

De lijst is samengesteld door Arjan Snijders, hoofd radio van NH Radio, mediahistoricus Huub Wijfjes van de Rijksuniversiteit Groningen en Ron Vergouwen, freelance mediadeskundige voor NPO Radio 1.
Opvallend is het beperkte aantal vrouwen in de lijst. Op de #Radio100-lijst is slechts 8 procent van de personen vrouw. Dit komt volgens de samenstellers deels door de tijdgeest van afgelopen eeuw, maar mogelijk ook door de nog steeds beperkte aanwezigheid van vrouwen op de radio; een fenomeen dat in andere landen anders is.

Arjan Snijders, medesamensteller #Radio100: "Radio is na 100 jaar nog steeds springlevend en voor miljoenen mensen dagelijks een bron van informatie. Nu er ook veel andere vormen van afleiding bij zijn gekomen, verandert de rol van radio uiteraard wel."

Volgens de samenstellers van de lijst radio-beroemdheden hebben bovengenoemde vijf radiomakers de meeste impact gehadf op 100 jaar Nederlandse radiogeschiedenis:

Omroeppionier Hans Schotanus Idzerda verzorgde de allereerste lange afstand radio-uitzending ter wereld. Daardoor is hij niet meer weg te denken uit zowel de Nederlandse als de internationale radiowereld.
Frits Spits inhoudelijk zeer gedreven, doordacht en voorbereid. Brengt unieke combi's van speelsheid en inhoud. Schat zijn publiek niet lager in, maar wil ze juist wat leren en meegeven.

Kees Buurman was verantwoordelijk voor de radio-nachtuitzendingen rond verschillende Apollo-maanreizen. In die functie bedacht hij ook een aantal succesvolle programma's zoals Met het oog op morgen en Radio Tour de France. Was een groot voorvechter van nauwere samenwerking tussen de publieke omroepen.

Lex Harding heeft als dj, radiobaas, initiator van diverse radio en tv-stations (Sky Radio, Radio 538, TMF) het Nederlandse radiolandschap echt veranderd.

Willem van Kooten was Inspirator voor een hele generatie, met onder andere het pseudoniem Joost den Draaijer. Zonder van Kooten geen Top 40 en menig andere hitparade. Zorgde in zijn radiocarrière voor zo veel radio-initiatieven en innovaties

Of je het wel of niet met deze lijst eens bent als radioluisteraar hangt af van je persoonlijke smaak en luisterervaringen maar in grote lijnen laten de opstellers van deze lijst zien hoe veel mensen hun voorkeur voor bepaalde programmamakers en presentatoren hebben laten zien.

Doorgaans gaat men bij het opstellen van zulke lijsten uit van wie de meeste luisteraars trok maar het is net als met boeken. Er kunnen parels van boeken worden geschreven die door betrekkelijk weinig mensen gelezen worden maar voor sommige mensen onvergetelijk worden. Vast staat wel dat de radio naast allerlei andere bronnen van informatie nog steeds een trouwe vriend blijft voor velen.

...HEERLIJK GEURENDE BLOEMEN OOK VOOR HEEL VEEL HELAAS NIET OP DE LIJST GENOEMDE TOPPERS UIT DE DOOR VEEL LUISTERAARS NOG ALTIJD ZEER GELIEFDE RADIOWERELD...