• Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • Winnaar Coiffure Awards 2019 : vlekjes kunnen juist flatteren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Nepnieuws in Rusland door nieuwe wet geboycot

  Het bericht dat de Russische regering nu wetgeving heeft aangenomen die het mogelijk maakt geldboetes en gevangenisstraffen uit te delen voor het verspreiden van nepnieuws en het beledigen van de autoriteiten verheugt ongetwijfeld velen met mij. En ik zal aan het eind van dit artikel u graag laten weten waarom.

Verspreiders van nepnieuws kunnen volgens de nieuwe wetten in Rusland zonder waarschuwing geblokkeerd worden. Het bericht laat ik eerst volgen zoals het onze redactie heeft bereikt. Auteur is Nick Kivits.
Individuen in Rusland riskeren een maximumboete van zo’n 4050 euro wanneer ze nepnieuws verspreiden. De maximale boete voor het beledigen van autoriteiten ligt op omgerekend 1350 euro. Bij herhaling kunnen recidivisten tot vijftien dagen in de gevangenis gezet worden.De wetten werden donderdag met grote meerderheid aangenomen. Ze gaan pas daadwerkelijk in wanneer de senaat en president Vladimir Poetin de wet ondertekenen. Maar die stap is volgens de Volkskrant in Rusland niet meer dan een formaliteit.

Tegenstanders van de wetten zien deze als een poging tot totale censuur van de Russische overheid. Ze denken dat de wet bedoeld is om het Russische internet te zuiveren van kritiek op de overheid.
De definitie van de overtreding is namelijk zo breed dat iedere vorm van kritiek kan worden bestraft. “In de wetten wordt nepnieuws omschreven als niet-geverifieerde informatie die “een bedreiging vormt voor het leven of gezondheid van burgers, de openbare orde, of hinder vormt voor strategisch belangrijke infrastructuur”.

Aldus klip en klaar Nick Kivits.

.... Dat is inderdaad een brede formulering maar aan de andere kant is het vermeende gelegaliseerd massaal verspreiden van nepnieuws daarmee ook in Rusland officieel een criminele daad. Waarom dat nu zo belangrijk zou zijn? Want er zijn toch overal in allerlei landen 'onder de horizon' niet nader of tenminste moeilijk te traceren groepen die nepnieuws verspreiden of echt nieuws op een ongure wijze proberen te framen om vijandbeelden te verspreiden. Allemaal met hun eigen redenen.

Dat gebeurt zelfs al vanaf schoolpleinen. Maar de eerste stappen om daartegen op tye kunnen treden zijn toch altijd dat men hier wetten tegen maakt met aanwijsbare straffen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor scholen waar de leiding niet net moet doen of elkaar beledigen en afkraken de gewoonste zaak van de wereld is.

Het is niet altijd makkelijk 'een dolletje' te onderscheiden van een onterechte aanval op een medeleerling. Persoonlijk kan ik me herinneren uit mijn jeugd hoe ik door de leraar op bestraffende wijze voor de klas van de dorpsschool werd geroepen. Daar moest notabene ik verantwoording afleggen omdat centraal in het dorp een jongen mij met grote witte krijtletters op een schutting - je had toen nog geen tv en er bestond in de verste verte nog geen internet- van "een verhouding" op mijn 10de met een klasgenoot "beschuldigde".

En die zogenaamde onthulling stond daar in nogal onfrisse termen midden in het keurige dorp op de schutting naast het aanplakbord aangegeven. Dat was even lekker een poging tegen mij gericht om mij daar als tijdens de oorlog ondergebracht vreemd kind hautain als groep vol dorpse afkeuring te proberen te pakken te nemen. En de leraar deelde dat verlangen. Gelukkig had ik al eerder - heel jong - begrepen dat veel volwassenen alleen op bepaalde terreinen over het juiste inzicht beschikken. Een leraar kon je bepaalde dingen leren maar ook ergens totaal fout mee zitten en een sterke denkfout maken.
En later zou je toch lekker van hem en de hele troep af zijn.

Soms zie ik nu jongeren die wel worden ondermijnd door pestgedrag op scholen of -nog erger- thuis of in de familie. Ik zou ze dan willen toeroepen zich niet door nare berichten te laten ondermijnen. Sommige plagerijen zijn gewoon uitprobeersels om je een bepaalde reactie te ontlokken. Probeer het je niet toe te eigenen. Het is de mening van een ander. Iemand probeert een etiketje op je te plakken. En als weer anderen ook die mening delen is dat hun zaak. Besef dat het tijdelijk is.

Alles gaat voorbij al is dit nu wel ongelooflijk zwaar voor sommige jongeren. Maar er komen andere tijden. Daar kun je zeker van zijn. "Gooi het daarom nu zo snel je kunt over je linkerschouder naar achteren, " werd daar vroeger wel over gezegd. En uit ervaring kunnen veel oudere mensen je laten weten dat deze houiding hun heel goed heeft geholpen aan de nodige power om verder te gaan.

...GOOI HET OVER JE LINKER SCHOUDER ACHTER JE WEG.... THAT 'S ALL....

FOTO: CONCHITA VAN ROOY