• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Nieuws van Nederland


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/couturekrantnl/subsites/couturekrant.nl/components/com_content/models/articles.php on line 587

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/couturekrantnl/subsites/couturekrant.nl/modules/mod_articles_category/helper.php on line 250

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Marianne Thieme: 1 dag maar...

  In een tot de nok toe gevuld Tuschinski vond onlangs de wereldpremière plaats van #Powerplant. In deze nieuwe film met Marianne Thieme wordt onderzocht wat de kansen zijn voor een plantaardige samenleving. #Powerplant is de 5e documentaire van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Plantaardige voeding is bezig aan een onstuitbare opmars. Wetenschappers, artiesten, ondernemers en consumenten zien een plantaardige toekomst als enig alternatief in het belang van dieren, natuur, milieu, klimaat, voedselverdeling en volksgezondheid.

Tegelijk vindt vanuit de vleessector wereldwijd een intensieve lobby plaats om vleesvervangers de voet dwars te zetten: in Missouri dreigt gevangenisstraf voor wie plantaardige producten met vlees associeert, in Frankrijk een boete tot 300.000 euro. (!) The Economist en Forbes riepen 2019 al uit als het jaar waarin plantaardig voedsel de nieuwe norm zal worden. Of het nu is uit overwegingen van dierenwelzijn of omwille van het klimaat, dierenwelzijn. volksgezondheid etc. etc. Het wachten is op de politiek, die ver achter lijkt te lopen op deze onomkeerbare maatschappelijke ontwikkeling.

Er worden wel klimaatmarsen gelopen door oprechte idealisten maar weten zij ook dat volgens Oxford-onderzoeker Marco Springmann - die dit uitlegt in de film- dat een omschakeling naar een plantaardig dieet in 2050 tot 8 miljoen sterfgevallen per jaar kan voorkomen en de samenleving wereldwijd tevens tot dertig biljoen dollar (30.000.000.000.000) kan besparen? Dat het consumeren van een plantaardig menu de uitstoot die veroorzaakt wordt door de huidige voedselproductie zal verminderen met maximaal 73%. En bepaald niet onbelangrijk, het ook mogelijk maakt om 76% landbouwgrond terug te geven aan de natuur volgens Joseph Poore, eveneens researcher van de University of Oxford.

Zijn studie wordt door The Guardian omschreven als “het meest uitgebreide onderzoek op dit gebied ooit”. Dat betekent dat het niet zomaar een-slag-in-de-luchtplannetje is. Een leuke focus voor rare wijsneuzen.

De noodzaak om de consumptie van dierlijke producten te verminderen wordt door steeds meer wetenschappers en adviesorganen ook van onze regering (RLi, PBL, CBS, SCP, WRR) onderschreven. Marianne Thieme gaat in #Powerplant behalve met Springman en Poore ook in gesprek met topeconoom Kate Raworth van de donuteconomie. Kate Raworth bevestigt in de film voor het eerst dat een plantaardig menu een logisch oplossing is om zoals zij zegt 'binnen de grenzen van de donut te blijven'.

Uit onderzoek van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit bleek eerder al dat wanneer alle Nederlanders een dag per week geen vlees zouden eten, dat eenzelfde besparing aan broeikasgassen zou kunnen opleveren als wanneer een miljoen auto’s van de weg gehaald zouden worden. Is dat niet interessant?

Natuurlijk haalt deze redactie het niet in haar hoofd mensen die vlees nodig hebben om zich gezond te voelen of daarvan ook heerlijk kunnen genieten hun deze geliefde maaltijd te ontxzeggen. Dat komt niet in ons op. Wel vinden wij het frappant dat deze makkelijker te wijzigen levensstijl van als iedereen bereid zou zijn 1 dag per week minder minder vlees te eten dit zo ontzettend veel klimaatuitstoot tegengaat. Er wordt ons wel de hele dag door diverse media een standaard- schuldgevoel doorgetrompet omdat wij mensen zijn die autorijden of in vliegtuigen reizen. Om nog maar te zwijgen over de vervuiling die de zeekastelen schijnen achter te laten.

Stedelingen worden lekker bang gemaakt met eventuele milieurampen als overstromingsrisico, wateroverlast, extreme neerslag, verzilting en hitte in de stad etc. Hittestress.... Vervolgens kijken wat je daaraan kunt doen. Koop dus zonnepanelen, electrische auto's en plaats overal energie-opwekkende klimaatpalen. Maar er zijn gelukkig ook al veel nieuwe vondsten gedaan die tot niet-vervuilende energie-opwekking hebben geleid.

Allemaal vanuit doorgaans goede en ook vooruitziende bedoelingen want op de meeste plekken is de lucht in Nederland bijvoorbeeld ook niet zo heel gezond. Met name in gebieden met veel auto’s, industrie of intensieve veeteelt. Sommige steden hebben druk autoverkeer en in de persoonlijke omgeving kunnen houtkachels, barbecues en open haarden ook voor sterke vervuiling zorgen. Daar kunnen we allemaal gewoon zelf vast wel iets aan doen.

Denk gewoon zelf na in je dagelijkse leven want door het gebruik van de vervuilers te minimaliseren kunnen we ook het fijnstof in drukke steden verminderen. Iedereen kan daar aan bijdragen. Misschien heb je een balcon of een tuin waar je groene planten of struiken of bomen een woonplek geeft. Ook levend groen kan een grote positieve bijdrage leveren aan het verminderen van fijnstof.

En vooral als het je lukt om bewuster te eten ben je net als heel veel anderen ook al heel goed bezig. Het gaat toch niet alleen om veel kabaal maken nu de verkiezingen er aan komen? Daar heeft niemand wat aan. Wel aan iedereen - jonger of ouder- die van dag tot dag het hoofd erbij houdt en daarnaast probeert samen naar oplossingen in grote lijnen te zoeken. Marianne Thieme is hierin heel duidelijk en heeft ongetwijfeld de nodige medestanders.