• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Massaal konijntjes doden om vachtkleur niet strafbaar

  AMSTERDAM - De Sophia-Vereeniging zet zich ervoor in dat het zelf doden van huisdieren strafbaar wordt gesteld. In 2014 lukte het om een verbod te realiseren op het doden van honden en katten door particulieren. Een uitbreiding van dit verbod naar andere huisdieren wordt door de minister overwogen bij de evaluatie van de Wet dieren eind dit jaar. Dat dit noodzakelijk is, bleek afgelopen zaterdag in het programma EenVandaag. Daarin wordt duidelijk hoe pasgeboren konijntjes massaal gedood worden door hobbyfokkers, enkel omdat ze niet de juiste vachtkleur hebben.

Na jarenlange politieke lobby door de Sophia-Vereeniging werd in 2014 eindelijk een verbod van kracht op het zelf doden van honden en katten. Sindsdien mag alleen een dierenarts dit doen. Voor alle andere huisdierensoorten zijn echter nog steeds geen beschermende maatregelen getroffen.

Dat betekent dat eigenaren van bijvoorbeeld konijnen, knaagdieren en vogels hun dieren van het leven mogen beroven – mits het pijnloos gebeurt. Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging: “Zo lang dit wettelijk is toegestaan, staan handhavers machteloos. Iemand die zijn dier doodt kan nu alleen worden opgepakt als er aantoonbaar sprake is van een vermijdbare vorm van lijden, pijn of spanning. Bewijs dat maar eens wanneer dit achter gesloten deuren gebeurt!”.

Op internetfora valt te lezen hoe hobbyfokkers hun overtollige dieren zelf afmaken. Ook in de uitzending van EenVandaag vertellen fokkers hoe jonge diertjes de nek wordt gebroken, hoe ze verdronken worden of op de grond worden doodgesmeten. “Dit zogenaamde ‘culling’ wordt toegepast op beestjes die kerngezond zijn, maar die niet het gewenste uiterlijk hebben of die te groot zijn geworden om als ‘schattig’ verkocht te worden in de dierenwinkel. Hun voer en hokruimte worden liever besteed aan soortgenootjes die meer geld opbrengen of die kans maken op een mooie prijs op een dierenshow”, vertelt Van Horck. “

Alleen met een algemeen verbod op het zelf doden van huisdieren kunnen deze malafide praktijken worden bestreden.” Dit jaar zal de Wet dieren door minister Schouten van LNV worden geëvalueerd. Het verbod op het zelf doden van honden en katten maakt daar deel van uit. Aan de hand van die evaluatie wordt besloten of de wet moet worden uitgebreid of aangepast.

Om de minister te stimuleren het verbod voor álle huisdieren te laten gelden, is de Sophia-Vereeniging een petitie gestart op sophia-vereniging.nl
- “We willen aantonen dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor wettelijke maatregelen om dieren te beschermen. Dat houdt in dat het verbod moet worden uitgebreid. Daarnaast zal de handhavingscapaciteit drastisch moeten worden vergroot.”

Er zijn vandaag kamervragen gesteld over deze kwestie.