• Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Flagship Boutique Chopard nieuw op Bondstreet

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Massaal konijntjes doden om vachtkleur niet strafbaar

  AMSTERDAM - De Sophia-Vereeniging zet zich ervoor in dat het zelf doden van huisdieren strafbaar wordt gesteld. In 2014 lukte het om een verbod te realiseren op het doden van honden en katten door particulieren. Een uitbreiding van dit verbod naar andere huisdieren wordt door de minister overwogen bij de evaluatie van de Wet dieren eind dit jaar. Dat dit noodzakelijk is, bleek afgelopen zaterdag in het programma EenVandaag. Daarin wordt duidelijk hoe pasgeboren konijntjes massaal gedood worden door hobbyfokkers, enkel omdat ze niet de juiste vachtkleur hebben.

Na jarenlange politieke lobby door de Sophia-Vereeniging werd in 2014 eindelijk een verbod van kracht op het zelf doden van honden en katten. Sindsdien mag alleen een dierenarts dit doen. Voor alle andere huisdierensoorten zijn echter nog steeds geen beschermende maatregelen getroffen.

Dat betekent dat eigenaren van bijvoorbeeld konijnen, knaagdieren en vogels hun dieren van het leven mogen beroven – mits het pijnloos gebeurt. Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging: “Zo lang dit wettelijk is toegestaan, staan handhavers machteloos. Iemand die zijn dier doodt kan nu alleen worden opgepakt als er aantoonbaar sprake is van een vermijdbare vorm van lijden, pijn of spanning. Bewijs dat maar eens wanneer dit achter gesloten deuren gebeurt!”.

Op internetfora valt te lezen hoe hobbyfokkers hun overtollige dieren zelf afmaken. Ook in de uitzending van EenVandaag vertellen fokkers hoe jonge diertjes de nek wordt gebroken, hoe ze verdronken worden of op de grond worden doodgesmeten. “Dit zogenaamde ‘culling’ wordt toegepast op beestjes die kerngezond zijn, maar die niet het gewenste uiterlijk hebben of die te groot zijn geworden om als ‘schattig’ verkocht te worden in de dierenwinkel. Hun voer en hokruimte worden liever besteed aan soortgenootjes die meer geld opbrengen of die kans maken op een mooie prijs op een dierenshow”, vertelt Van Horck. “

Alleen met een algemeen verbod op het zelf doden van huisdieren kunnen deze malafide praktijken worden bestreden.” Dit jaar zal de Wet dieren door minister Schouten van LNV worden geëvalueerd. Het verbod op het zelf doden van honden en katten maakt daar deel van uit. Aan de hand van die evaluatie wordt besloten of de wet moet worden uitgebreid of aangepast.

Om de minister te stimuleren het verbod voor álle huisdieren te laten gelden, is de Sophia-Vereeniging een petitie gestart op sophia-vereniging.nl
- “We willen aantonen dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor wettelijke maatregelen om dieren te beschermen. Dat houdt in dat het verbod moet worden uitgebreid. Daarnaast zal de handhavingscapaciteit drastisch moeten worden vergroot.”

Er zijn vandaag kamervragen gesteld over deze kwestie.