• Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Brute vervolging van zachtmoedige Christenen in Sri Lanka

  COLOMBO / SRI LANKA- Heel Zuid-Oost Azië heeft geschokt gereageerd op de brute aanvallen en moorden op Christenen tijdens de Paasdagen in 3 kerken en op toeristen in 2 hotels die gelijktijdig plaats hebben gevonden. Kerkleiders in heel Europa waaronder ook de Paus hebben hun ontzetting uitgesproken over de honderden doden en talloze ernstige gewonden die naar ziekenhuizen werden vervoerd. En waarvan men niet weet hoeveel er zullen herstellen. Onder de doden bevinden zich ook drie Nederlanders.

We spreken hierover met de journalist Stefan J. Bos, Chief International Correspondent van BosNewsLife, die constateert dat hoewel het totale aantal Christenen slechts 7 % van de bevolking van Sri Lanka bedraagt dit desondanks tot de zwaarst bedreigde godsdienstige groepering mag worden gerekend.

"De NCEASL - dat is een organisatie die meer dan 20 kerken en andere Christelijke groeperingen in Zuidoost Azië vertegenwoordigt - heeft los van de terroristische aanvallen met Pasen al voorafgaand al meer dan 86 gevallen van discriminatie, bedreiging en geweld moeten registreren," zegt hij. "Maar dit weekend heeft de president van Sri Lanka twee fanatieke extremistische Islamitische groepen verboden. Dat is een grote stap. Sri Lanka is in het algemeen een Boeddhistisch land maar allle minderheidsgroepen hebben het daar heel moeilijk. De Christenen en ook de Hindu's maar vooral de Christenen worden daar zeer gediscrimineerd."

Wat willen al die groeperingen bereiken die met moorden en bommen minderheden aanvallen?
"De Boeddhisten willen een Boeddhistische staat in Sri Lanka stichten en de Islamieten willen een Islamitisch land gebaseerd op de Sharia. Dat vormt een grote tegenstelling met de opvattingen van de Christenen"

Het klinkt onheilspellend. Welke van die groepen heeft die kerken en hotels nu precies aangevallen?
"Dat heeft men niet precies kunnen vaststellen maar er zijn honderden doden gevallen en er is veel bloed gevloeid. Er werd gemeld dat de aanslagen door IS zijn opgeeist maar of dat waar is hebben de autoriteiten niet met zekerheid vast kunnen stellen."

Hoe waren de reacties van de wereld? Wat zei de Paus er over?
"Heel Oost-Azië was in shock. De Paus was heel duidelijk in zijn reactie. Hij riep de wereld op niet te aarzelen om deze terreurdaden te veroordelen omdat deze onmenselijke aanslagen nooit gerechtvaardigd zijn." Er waren ook tweets gepost van Obama en Hillary Clinton waar nogal wat kritiek op kwam"

Hebben wij hier ook gehoord. Ze hadden het niet over een aanval op bedreigde Christenen maar een aanval op Easter Worshippers. Wat betekent dat? OH. Paaspelgrims? .... Waarom zeiden ze niet gewoon bedreigde Christenen... Wat zijn nu Paaspelgrims? Die bestaan helemaal niet. Heerst er soms een angstcultuur zodat goede Islamieten vooral niet kunnen gaan denken dat zij voor extreme fanaten worden uitgemaakt?
"Dat weet ik niet precies maar critici vonden het wel een verdoezelende terminologie in die Tweets. Misschien hebben ze het wel zo met elkaar afgesproken. Ook de reacvties van de predikanten van de getroffen Christelijke kerken vallen op. Zij hebben ondanks de verschrikkelijke terroristische daden en de vreselijke bardementen gemeld dat zij hun vijanden vergeven. Pastor Roshan Mahesan wiens kerk 28 doden betreurt en 90 gewonden zei me: "Natuurlijk zijn we boos en dat is niet moeilijk te begrijpen. Maar het is onze Bijbelse opdracht om onze vijanden te vergeven."

Maar ... hoe krijgen ze dat toch voor elkaar Stefan Bos?
"Pastor Roshan Mahesan zei me dat Christenen die het echt begrepen hebben weten dat in het Nieuwe Testament staat: "Heb uw vijanden lief als uzelf." Dat is een antwoord op wat je kunt lezen in het Oude Testament. Hij zegt ook tegen de aanvallers dat hij deze Bijbelse opdracht zeer serieus neemt wie het ook is en wat diegene ook gedaan heeft."

Heel indrukwekkend. Vooral als je weet hoe Christenen in de wereld leden van de meest vervolgde godsdienst zijn.

PASTOR ROSHAN MAHESAN... HEB UW VIJANDEN LIEF ALS UZELF...