• Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Marianne Poot: Verbied lachgas op openbare feestdagen...

  AMSTERDAM - Marianne Poot volgde Eric Van der Burg op als fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD. Dat heeft de partij onlangs bepaald. Rik Torn is de nieuwe vice-fractievoorzitter. Mevrouw Poot is nooit vaag maar meer het type law and order en houdt van duidelijke uitspraken. Zij constateerde op Koningsdag een tsunami van gezondheidsrisico's door de toename van het verkoopaanbod voor lachgasgebruikers. De fel concurrerende straatverkopers van dit door tandartsen en artsen gebruikte verdovingsmiddel presenteren een zogenoemde veilige drug. En het lijkt met de risico's voor gebruikers mee te vallen maar voordat we nu allemaal in slaap vallen...

Kan je daarover als weldenkend mens nu neutraal over spreken in verband met jongeren en minder evenwichtige mensen? Misschien gaat het allemaal goed als die gebruikers van lachgas weten dat het 'zeer gevaarlijk' is als het in combinatie met grote hoeveelheden alcohol (of andere verdovende middelen) wordt gebruikt.

'Door het verdovende effect van alcohol is er geen goede, adequate ademprikkel. Hierdoor krijgt men onvoldoende zuurstof binnen, met mogelijk een hartaanval tot gevolg.' Dit is geen flauwe kul - conclusie van sensatie-journalisten of nepnieuws. Het klinkt erg gezelligjes en reuze leuk dat bakkers het gas gebruiken voor hun slagroomtaartjes en automobilisten in de racesport er hun motoren er sneller mee schijnen te maken.

Maar iets wat je aangenaam aandoet en je lekker laat lachen is in eerste instantie alleen maar een omlijsting van wat je daarop dan aantreft. Het blijft nodig je ogen wijd open te houden en je oren niet te sluiten.
Er zijn toch maar weer enkele tientallen mensen onwel geworden door gebruik van lachgas op Koningsdag. Een nietig niemandalletje in het grote nieuws van de dag. Maar als het om jouw kind of je broer of zus gaat dat meegesleept wordt om ook 'stoer te doen' of jouw wat zwaarmoedige familielid dat na een zogenaamd ongevaarlijk roesje er in blééf?

Wat zegt het Trimbos-rapport over het gebruiki door jongeren? ... Gezien de inzichten in de kwetsbaarheid van het zich ontwikkelend brein voor de effecten van psychoactieve stoffen in het algemeen, lijkt voorzichtigheid met het gebruik van lachgas door jongeren geboden...

Lachgas wordt meestal genuttigd via een ballon. Steeds vaker worden de ballonnen gevuld met grote lachgastanks. (!) Brandwondencentra zien de laatste tijd een toename van het aantal patiënten met ernstig koudeletsel na het gebruik van lachgas, omdat de slachtoffers een lachgastank tussen hun benen hadden geklemd tijdens het vullen van lachgasballonnen.

Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds 1 juli 2016 niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Dit houdt in dat de vuller van een lachgasballon zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid van het product. Ja. Lekker makkelijk. Hoe kan je dit regelen? Waar blijf je dan?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is wel al met verschillende verkopers in overleg om de verkoop van lachgas te beperken. Maar de verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas blijft Niet Strafbaar. Natuurlijk moet je mensen ook toestaan hun eigen levensstijl te kiezen maar daarom zijn wij nog niet allemaal helemaal het bekende Gekke Gerritje als het om on-ervaren mensen gaat. .

Marianne Poot en haar Amsterdamse fractie van de VVD pleiten inmiddels in ieder geval voor een verbod van het gas op feestdagen als Koningsdag.