• Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Feest voor liefhebbers van De Hollandsche Molen

  De Hollandsche Molen is ongelooflijk blij met de toekenning van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019. Het Cultuurfonds maakte donderdag 9 mei bekend dat deze jaarlijkse oeuvreprijs van 150.000 euro naar De Hollandsche Molen gaat. De landelijke molenvereniging, gevestigd in Amsterdam, krijgt de prijs vanwege ‘haar actieve en dynamische rol bij het molenbehoud in Nederland in de breedste zin des woords.
Door het werk van de vereniging zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen weer in beweging gekomen’, is te lezen in de officiële toekenningsbrief.

Directeur Nicole Bakker en oud-directeur Leo Endedijk waren totaal verrast toen zij uit handen van Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de toekenning officieel kregen uitgereikt bij molen De Gooijer in Amsterdam. Nicole Bakker: “Dit is een enorme eer voor De Hollandsche Molen en we zien deze prijs als stimulans extra hard te blijven werken voor het behoud van deze bijzondere monumenten.”
Niet alleen is er veel waardering voor het fysiek behoud van molens. De toekenningsbrief: noemt ook toegenomen het maatschappelijk draagvlak voor het behoud van molens en de interesse voor het cultureel erfgoed waarmee de wind- en watermolens een niet weg te denken plaats hebben verworven in de Nederlandse samenleving.’

Dat is wel heel positief. Respect is er ook voor oud-directeur Leo Endedijk, momenteel hoofd belangenbehartiging bij de vereniging: ‘Mede dankzij zijn bevlogenheid en deskundigheid lukte het de afgelopen decennia gelukt alle partijen die in Nederland de molens beschermen eendrachtig te laten optrekken. Door al dat werk en al die inspanningen kan de molen als hét icoon voor ons land in ere worden gehouden wat heel belangrijk is voor het tevredenheidsgevoel van veel mensen die vinden dat molens en bijvoorbeeld ook klompen - die helaas ook vaak worden ondergewaardeerd - nu eenmaal karakter geven aan ons land.

(Zelf heeft ondergetekende gedurende de tweede wereldoorlog nog jaren op klompen gelopen wat bij alle schaarste en schoenentekorten toen een grote reddende uitkomst was.En als je weet wat bepaalde ontwikkelingen waard zijn - ook minder opvallende en kleinere zaken- dan valt je dikwijls een vorm van misplaatste intellectuele hoogmoed op. Een verwaandheidscuitus waardoor alleen moderne technologiie zoals uiteraard het hypnotiserende mobieltje, facebook, instagram,etc. etc. en andere uitvindingen van nu en voor de toekomst recht op waardering zouden hebben.)

Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De helft daarvan gaat als startkapitaal in een fonds op naam dat de vereniging De Hollandsche Molen samen met het Cultuurfonds een bestemming naar keuze gaat geven. Wat die bestemming is, wordt door De Hollandsche Molen en het Cultuurfonds later in het jaar bepaald.De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats op 4 november aanstaande in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Directeur Nicole Bakker vindt het extra mooi dat de bekendmaking plaatsvindt vlak voor Nationale Molendag:

“Deze prijs is weliswaar aan De Hollandsche Molen toegekend, maar deze had de vereniging nooit kunnen krijgen zonder de inzet van alle vrijwilligers, waaronder de vrijwillige molenaars, die zich voor de molenzaak inzetten."

Wat een groot voorrecht dat er nog zoveel mensen zijn die niet alleen verslaafd zijn aan het verdwaasd turen op hun mobiel etc. etc. maar zich simpelweg vanuit hun hart daadwerkelijk willen inzetten omdat zij respect hebben voor de kracht van traditionele verworvenheden. Komend weekend is het Nationale Molendag. De vrijwilligers zetten weer graag de deuren voor het publiek open. Een recordaantal van ruim 760 molens doen mee en het stijgend aantal bezoekers de afgelopen jaren onderstreept eens te meer dat molens bij Nederland horen.”

Dat wordt vooral nu met deze erkenning door de uitreiking van deze prijs een heel blij feest!

ADRIANA ESMEIJER (DIRECTEUR PRINS BERNHARD CULTUURFONDS) NICOLE BAKKER (DIRECTEUR) EN LEO ENDEDIJK (HOOFD BELANGENBEHARIGING) BLIJ MET DE PRIJS VOOR DE HOLLANDSE MOLEN ...

FOTO: FLORIS HEUER