• Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Tom Coronel Top 6 op Nürburgring Nordschleife

 • 'Manmade / no human' in Museum aan het Vrijthof

 • Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier bij Eduard Planting

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Het verhaal van de sinaasappel

  Bent u ook zo dol op sinaasappels en vers geperste sinaasappelsap? In de Middeleeuwen werden de eerste sinaasappelen door de Perzen vanuit China meegenomen. Zo is de oranje vrucht lange tijd geleden in Europa terecht gekomen.

Hoewel veel mensen die oranje vrucht eerst maar gek vonden en bang waren dat het giftig zou zijn, kunnen we ons inmiddels nagenoeg geen leven meer zónder voorstellen. Kijk maar eens naar de vitaminebommen in de straten van Valencia, loop door de sinaasappelvelden in Brazilië en kom erachter wat het verband is tussen een sinaasappel en het Nederlandse Koningshuis.

Veel mensen weten dat Spanje de grootste sinaasappel producent is voor Nederland en België. Tweederde van de oranje vitaminebommen komt uit de regio Valencia. Breng eens een bezoek aan deze oranjebloesemkust en ruik de heerlijke friszoete citrusgeur die er de hele lente in de lucht hangt.

De sinaasappel gaat in Valencia niet aan je voorbij want de bomen groeien gewoon op straat. De straat sinaasappels zien er heerlijk uit dankzij de fel oranje kleur maar eetbaar zijn ze niet. (Tip: ga naar Mercado Central als je sinaasappels uit de regio wil proeven. Hier vind je bijna 1.000 marktkramen met gestapelde sinaasappels).

De Valenciaanse economie al eeuwen draait op de oranje vrucht. Neem een kijkje bij Estación del Norte, een van Europa’s mooiste treinstations. De decoratie op de façade en in de stationshal vertellen je het verhaal van de Valenciaanse sinaasappel. Rust na het ontdekken van de stad uit op een terras met een glas Agua de Valencia: een cocktail van cava, wodka, gin en versgeperste sinaasappelsap.

Zo werd ook de sinaasappelboom overgebracht naar de tuin van Paleis het Loo. Door de oranje kleur worden sinaasappelen in Nederland vaak met het Koningshuis verbonden. Ten slotte dragen leden van het Koninklijk Huis grotendeels de naam ‘Van Oranje’. Maar waarom dit gebeurde?
Koning Willem III is ooit begonnen met een verzameling sinaasappelbomen op Paleis het Loo. Vanaf dat moment werd de oranjeboom het symbool voor onze Koninklijke Familie. Daarom zie je in oude Oranje-portretten vaak een verwijzing naar de familienaam terugkomen in de vorm van een oranjeboompje in de achtergrond.

Wist u dat de geur van sinaasappels het stofje serotonine in je lichaam aanmaakt? Van serotonine wordt je ontzettend vrolijk. Vandaar wellicht dat sommige mensen pas echt genieten van hun ontbijt als daarbij ook een vers geperst glas sinaasappelsap op hun wacht.

...REIS NAAR HET INSPIRERENDE VALENCIA WAAR DE SINAASAPPELBOMEN ZOMAAR DE STRATEN OMZOMEN. RUST UIT OP EEN TERRAS EN DRINK EEN COCKTAIL VAN CAVA, WODKA, GIN EN VERS GEPERST SINAASAPPELSAP...