• Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Tom Coronel Top 6 op Nürburgring Nordschleife

 • 'Manmade / no human' in Museum aan het Vrijthof

 • Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier bij Eduard Planting

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Virtual-reality kunstenaar Paul McCarthy in Eye

  AMSTERDAM - Het komende art-programma in Eye betreft de kunstenaar - niet de zanger - Paul McCarthy die dezelfde naam draagt en een heel apart project lanceert in Eye. Deze Paul McCarthy toont vanaf 25 juli een virtual-reality werkstuk getiteld Mary en Eve. De Amerikaanse kunstenaar verwijst met zijn film en VR-werk naar de gelijknamige film uit 1939 met John Wayne die gaat over een groep mensen die in een claustrofobische postkoets aan elkaar zijn overgeleverd.

CSSC (afkortingen voor Coach Stage Stage Coach) is dus niet aan de realiteit ontleend maar aan de scénes in een film die hij in een nieuwe realiteit plaatst wat goed de term virtual reality definieert. Voeg daarbij dat het publiek dat allemaal weer op een eigen manier bekijkt en je komt in de situatie van het Droste cacao-blikje terecht. Een plaatje op dat blikje toont een dame met datzelfde blikje inclusief haar afbeelding in haar hand.

In het VR experiment Mary and Eve, het virtual-realitywerk van Paul McCarthy, zoomt de kunstenaar in op de twee personages, Mary en Eve, die net als de toeschouwer onderdeel worden van een wrede hallucinatie en een psychologische mindgame. Het VR-werk geeft de kijker de keuze tussen elf versies van een scène waarin Eve en Mary Magdalene ruzie maken. Deze versie van de VR gaat voor de professionele kunstwereld in première op Art Basel (13-16 juni) en komt daarna naar Eye voor de publiekspremière. Je moet wel gek op ruzie maken zijn om daarvan 'te genieten' maar anti-inspiratie kan ook boeien uiteraard.

De bijbehorende film CSSC en McCarthy’s nieuwste westernpastiche DADDA Donald and Daisy Duck Adventure, die op zijn beurt is geïnspireerd op Fassbinders Whity (1971), worden ook voor het eerst in Nederland vertoond.

Paul McCarthy heeft niet stil gezeten om zich als 'zelfde naamdrager' authentiek als zichzelf te onderscheiden. Hij heeft het image verworven van een invloedrijke hedendaagse Amerikaanse kunstenaar. In zijn performances, fotografiewerk, video’s, beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen speelt hij vaak met populaire illusies, waanideeën en culturele mythen. Hij schiep een heel leger van personages waarmee hij opzettelijk verwarring schept, hoge en lage cultuur vermengt en onze vaste overtuigingen op losse schroeven zet.

Dat blijkt eveneens uit een randprogramma in de filmzalen van Eye waain CSSC (Paul en Damon McCarthy, 2017) ons mee laat reizen met een postkoets vol seksuele capriolen waarin de kunstenaar de rol op zich neemt van de prediker Ronald Raygun.

Te zien in Eye vanaf 25 juli tot en met 11 augustus, dagelijks in the Room at the Top.
(Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21)

CSSC Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve is onderdeel van Eye's Virtual Reality-programma Xtended dat eerder werk presenteerde van de kunstenaars en filmmakers Alejandro G. Iñárritu, Laurie Anderson, Marina Abramović, Tsai Ming-liang en een ode aan Oskar Schlemmer.

Foto: C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve, 2017 - © Paul McCarthy and Khora Contemporary - Courtesy of the artist, Hauser & Wirth, Xavier Hufkens and Khora Contemporary