• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Johan Th. Bos: Dáár heb ik nog niemand op betrapt

 

AMSTELVEEN - Wie eenmaal in de gemeenteraad zit, lijkt in feestelijk gedruis terecht gekomen dat politieke inzichten versluiert. Verschillen van opvatting tellen kennelijk hooguit in verkiezingstijd. Daarna niet meer, zodat de vraag is waarom er in hemelsnaam tien fracties nodig zijn. Dat werd, hoewel door velen stelselmatig tegengesproken of dom weg gelachen, eigenlijk in toenemende mate mijn opvatting, maar die wordt nu door de gemeentelijke macht niet schuwende mensen bevestigd.

Zelfs in zijn ambtsbericht aan de Commissaris van de Koning in Noord-Holland kon waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn er niet omheen dat er in deze stad in het openbaar nauwelijks wordt gedebatteerd.
Misschien is dat debat er over sommige onderwerpen wel, maar dat vindt dat plaats achter gesloten deuren. In deze gemeente doet men het op z’n Amstelveens, constateerde Eenhoorn. Hij kon er zich kennelijk wel in vinden, wat toch een beetje haaks staat op zijn pleidooi voor meer debat en ‘radicale transparantie’ in de raadsvergaderingen.

Er lijkt nu een nieuwe manier van vergaderen te komen, waar ook burgers het woord kunnen voeren. Maar die moeten daartoe dan weer worden uitgenodigd door een uit raadsleden bestaande commissie.
Eigenlijk komt het er op neer dat de meerderheid van de raad, de coalitie waarop B&W steunen, achter gesloten deuren overleg over kwesties voert, om – ik citeer de waarnemend burgemeester – ‘verrassingen’ in het openbare deel van de discussie te voorkomen. Wat de burger van de politiek ziet, is dus theater.

Ook het leeuwendeel van de zogenaamde oppositie is kennelijk bang om de kansen te verspelen ooit tot de coalitie door te dringen. Nou ja, misschien op SP en GroenLinks na. Fractievoorzitter Martin Kortekaas van die laatste raakte vorige maand met de burgemeester in conflict, omdat die volgens Kortekaas een beetje met de waarheid op de loop was gegaan in een brief aan de gemeenteraad, als reactie op een persbericht van de oppositiepartij.

Het ging over de onvindbare brandkranen bij de Urbanusbrand, maar naar de mening van de oppositie werd dat probleem veroorzaakt door een zich ook op andere terreinen (waaronder de ICT) blijkbaar afspelend gebrek aan sturing door het management in de gelijke organisatie. En GroenLinks bleef daarover maar vragen stellen, wat tot een soms netelig debat met de burgemeester leidde.

En wat lees ik in een interview met Eenhoorn in het Amstelveens Nieuwsblad? Dat het die kant niet op moet. Ofwel: Eensgezindheid is normaal en wie er een afwijkend standpunt op nahoudt wordt geacht dat niet te duidelijk te debiteren. Er is in Amstelveen vrijwel geen confrontatie, constateerde Eenhoorn, kennelijk tot zijn genoegen.

In hoeverre daar nog democratie een rol speelt, is de vraag. Overigens weet fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD daar het antwoord op. “Een eerlijke transparante democratie bestaat niet en heeft nooit bestaan. Niet in Amstelveen, niet in Amsterdam, niet in de provincie, niet in Den Haag en niet in Europa, laat staan in alle dictaturen, als China, Rusland et cetera”, schreef hij laatst, in reactie op iemand die over de gang van zaken in Amstelveen klaagde.

Hij verwees naar de verkiezingen voor de Eerste Kamer. “Gewoon Koehandel. Ik stem op jou en dan krijg je dat van mij. In normaal Nederlands is dat gewoon omkoping waar je in het bedrijfsleven voor achter de tralies gaat en het gebeurt gewoon onder onze ogen.”

Maar ja, dat is helaas het politieke systeem, constateert Noomen. Dat zeg ik ook te pas en volgens de lokale politici meestal te onpas. Met dat systeem moet men nu eenmaal omgaan, vindt Noomen. “Of zelf zorgen dat het anders gaat.” Persoonlijk heb ik daar nog niemand in de plaatselijke politiek op betrapt….

AUTEUR: JOHAN TH. BOS

... ONVINDBARE BRANDKRANEN?...