• Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Marloes Krijnen ontvangt Frans Banninck Cocqpenning

AMSTERDAM - Gisteren ontving Marloes Krijnen de Frans Banninck Cocqpenning uit handen van Mascha ten Bruggencate, stadsdeelbestuurder van Stadsdeel Centrum. Marloes Krijnen krijgt deze bijzondere Amsterdamse onderscheiding voor haar belangrijke bijdrage aan de kunst en cultuur in Amsterdam en daarbuiten. Marloes Krijnen vertrekt per 1 september na 18 jaar bij Foam.

Zij is vanaf 2001 directeur van Foam. In mei 2002 opende Foam de deuren aan de Amsterdamse Keizersgracht. Het doel: een zo breed mogelijk publiek informeren en inspireren door het tonen van alle facetten van de actuele fotografie. Door haar sterke gevoel voor cultureel ondernemerschap en artistieke relevantie ontwikkelde Foam zich onder leiding van Marloes Krijnen tot een succesvol cultureel instituut, dat zowel in Amsterdam als internationaal actief is. Het museum ontvangt jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers.

Voor Marloes Krijnen was Foam altijd meer dan een museum. Ze zette een wereldwijd gedistribueerd fotografietijdschrift op, Foam Magazine, en ontwikkelde veel activiteiten die zich ook buiten het museum afspeelden en heeft zich altijd nadrukkelijk ingezet voor verbinding met de stad. Op tijdelijke locaties als West Side Stories in Nieuw West, &Foam aan de Vijzelstraat en Felix&Foam in Felix Meritis wist Foam met een gevarieerd aanbod talloze mensen aan zich te binden.

Foam nam mede het initiatief tot oprichting van Unseen Amsterdam, de internationale fotografiebeurs in de Westergasfabriek. Met educatieve activiteiten ging Foam de wijk in, vaak in samenwerking met uiteenlopende partners uit het maatschappelijke veld.

De laatste jaren heeft Krijnen een veelzijdig talent-programma en een krachtig internationaal beleid ontwikkeld, met jaarlijks toonaangevende evenementen in onder andere Londen, Parijs en New York. Met een speciale projectruimte voor jonge kunstenaars in het museum, een fotografieprijs voor opkomend internationaal talent, het jaarlijkse Talent-nummer van Foam Magazine en de daarop gebaseerde Talent-tentoonstelling is Foam uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde instelling binnen het internationale fotografie-veld.

Het scouten, presenteren en stimuleren van jong talent ziet Krijnen als een van de kerntaken van Foam. Maar onder haar leiding werd ook werk van iconen als Richard Avedon, Helmut Newton, Gordon Parks en Ai Weiwei gepresenteerd.

Foam krijgt per 1 september 2019 een tweekoppige directie: Marcel Feil wordt artistiek directeur, Nynke de Haan zakelijk directeur. Feil is op dit moment artistiek adjunct-directeur, De Haan zakelijk adjunct-directeur.

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Het zijn mensen die veel voor Amsterdam hebben gedaan en betekend. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.

Eerder gedecoreerden zijn o.a. Liesbeth List, Truze Lodder, Duncan Stutterheim, Max van Weezel en Richard Zijlma. En eveneens de unieke fotografen Kors van Bennekom en Cor Jaring.

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam

MARLOES KRIJNEN - OPRICHTER EN DIRECTEUR FOAM- KRIJGT WELVERDIENDE ONDERSCHEIDING VAN MASCHA TEN BRUGGENCATYE ...

FOTO: DANIËL LEWENSZTAIN