• Tom Coronel Top 6 op Nürburgring Nordschleife

 • 'Manmade / no human' in Museum aan het Vrijthof

 • Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier bij Eduard Planting

 • Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Nieuwjaars boodschap van de uitgever.

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Nederlands Fotomuseum met naakt op Facebook terug

  De Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam staat weer online. Dat meldde Facebook donderdagavond. Eerder op de dag was de pagina plotseling niet meer te vinden. Het museum plaatste deze week op het platform foto’s van Ed van der Elsken, van wie de tentoonstelling Lust for Life in het museum te zien is.

Eén van de foto’s die het museum publiceerde is een plaat die Ed van der Elsken in Japan maakte: een half door schaduwen verborgen naakte vrouw onder een open raam. Vielen hierdoor bepaalde mensen in zwijm van de schrik of was een technische oorzaak de reden voor deze schokkende ontdekking?

„Vermoedelijk worden de foto’s als te bloot of te aanstootgevend beoordeeld”, zei een woordvoerster. Het museum zocht daarop contact met Facebook. Het platform liet weten dat er ook een technische oorzaak was. Door een bug werd niet de content maar ook de pagina offline gehaald. „Zoals onze richtlijnen uitleggen, staat Facebook naakt in kunst toe, behalve wanneer het betrekking heeft op kinderen”, zegt het sociale platform in een reactie.„Net als bij kunst zullen mensen altijd van mening verschillen over wat wel en niet geschikt is om te publiceren op een platform zoals Facebook. We weten dat sommige mensen het niet eens zijn met onze positie - en we respecteren dat. Het is erg belangrijk voor ons om deze vraagstukken bespreekbaar te maken en van mensen te horen wat hun opvattingen zijn.”

Daar kan je begrip voor opbrengen en uiteraard luistert elk bedrijf naar de wensen van de klanten. Toch reageerde directeur Birgit Donker van het Fotomuseum begrijpelijkerwijs en vanuit dezelfde motivatie ook verontwaardigd.:

„Ed van der Elsken is één van de beroemdste Nederlandse fotografen en wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn directe, onconventionele en persoonlijke stijl. Hij wist als geen ander de Zeitgeist van de jaren 60 en 70 te vangen. Bloot maakte onherroepelijk een onderdeel uit van deze tijd. Foto’s van zo’n groot fotograaf zouden nooit gecensureerd mogen worden op een platform als Facebook, zoals geen enkel ander kunstwerk geweerd zou mogen worden wegens naaktheid.’

REDACTIONELE KANTTEKENING: Ons land is vooruitstrevend op veel gebieden en men ziet hier naaktheid in de kunst als iets heel natuurlijks en harmonisch met een eigen schoonheid en niet als iets wat al dan niet bedekt verderfelijk of angstwekkend zou zijn. Maar jammer genoeg botst dat met de manier waarop men in sommige gesloten culturen daar tegenover staat.

Afgezien van bestaande technische problemen bij programmering is het echter essentieel dat wij in ons land waakzaam blijven om onze vrijheid van opvattingen binnen onze eigen ontwikkeling ons onder geen voorwaarde te laten afnemen.

Als kunstenaars het lichaam afbeelden (misschien heel indrukwekkend maar mogelijk ook niet volgens onze persoonlijke smaak, ja zelfs al vinden wij dat beeld wellicht toevallig tamelijk onappetijtelijk) hebben kunstenaars volledig het recht op hun eigen visie en mogen zij dat aan iedereen tonen. Wat niet betekent dat iedereen dat beeld ook altijd graag bekijkt of dat iedereen die visie ook maar direct hoeft te appreciëren.

Zo hebben wij onlangs naar een museale portretaffiche gestaard vlak voor onze neus waar wij onze auto parkeerden waarover wij elkaar verbaasd aanstaarden... waarna wij in lachen uitbarstten. Kunst heeft vele uitwerkingen!

... WAAKZAAM BLIJVEN EN ONZE VRIJHEID VAN OPVATTINGEN NIET LATEN  AFNEMEN...