• Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Boek: 11-Jarige Fiep groeit op met een bipolaire moeder

  ALKMAAR – 22 november verschijnt bij uitgeverij Kluitman Mijn moeder kookt soep van tafelpoten, het nieuwe jeugdboek van schrijfster Aefke ten Hagen. Ze vertelt het verhaal van de elfjarige Fiep, die opgroeit met een moeder met een bipolaire stoornis.

De schrijfster Afke Ten Hagen zegt: ‘Ik schrijf dit min of meer uit eigen ervaringen. Ik ben zelf ook een bipolaire moeder en wil mijn kinderen hier in alle openheid mee opvoeden. Ik heb gemerkt dat er niet veel echte kinderboeken zijn over dit onderwerp. Een bipolaire stoornis is niet niks en niet alleen vervelend voor degene die het betreft, maar ook vooral voor zijn of haar omgeving.’ Met haar boek wil Aefke het onderwerp bespreekbaar maken voor kinderen en ouders die hiermee worstelen. De hoofdpersoon uit het boek de elfjarige Fiep heeft het er maar moeilijk mee. Terwijl er in haar eigen leven allerlei spannends gebeurt – ze wordt voor het eerst verliefd, op Mats, en ontdekt haar passie voor gitaarspelen – maakt ze zich ook zorgen over wat er thuis aan de hand is.

Fieps moeder heeft een bipolaire stoornis en brengt haar de ene dag huppelend naar school in een elfenjurk en is op andere momenten juist erg verdrietig. Dit maakt het leven voor Fiep heel ingewikkeld. Ze vindt het moeilijk om aan haar beste vriendin uit te leggen wat er speelt en Mats durft ze niet mee naar huis te nemen. Wat als haar moeder weer raar gaat doen? Dan komt Fiep erachter dat een bipolaire stoornis erfelijk kan zijn. Ook dat nog! Waarom kan haar leven niet gewoon normaal zijn?

Aefke Ten Hagen debuteerde in 2010 met de roman In naam van mijn vader, over een vader en dochter met een bipolaire stoornis. In datzelfde jaar kwam onder pseudoniem het boek Koosje uit, over haar eigen ervaringen met een bipolaire stoornis, en later verscheen Tijdens kantooruren, een boek over een pathologisch leugenaar op de werkvloer. Ze schreef ook diverse korte verhalen die in de prijzen vielen en verfilmd zijn (NCRV). Op dit moment werkt Aefke als communicatieadviseur bij een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg.

Iris Boter heeft als illustrator én schrijver al aan meer dan 140 boeken gewerkt. Haar tekenstijl is vrolijk en grappig, maar soms ook met een serieuze ondertoon. Iris vindt illustreren geweldig en ook belangrijk omdat het een extra laag aan een verhaal toevoegt.

Kanttekening van de redactie:
Veel mensen zijn gevoelig voor stemmingen en dan komt het wel voor dat zij op de ene dag zich heel anders voelen dan de andere. De ene dag voelt men zich sterk en de andere dag zwak bijvoorbeeld. Maar er is natuurlijk een verschil tussen de verschillende stemmingen waaraan ieder mens soms onderhevig kan zijn. Vooral in de herfst als de blaadjes vallen en er nog wat vervelende of moeilijke andere probleempjes mensen dwars zitten kan iemand zich een tijd lang futloos, down en krachteloos voelen. Dat hoort gewoon bij ons leven omdat er dan zowel een omschakeling plaats vindt van mensen zelf als in de natuur.

Deze veranderlijke stemmingen zijn iets anders dan bipolaire stoornissen waar de pieken en dalen in stemmingen een heel groot verschil vormen. De downs en ups liggen daar heel ver uit elkaar. Het is daarom bevrijdend voor sommige kinderen als zij daarover op een positieve manier hierover iets kunnen lezen wanneer zij met het verschijnsel bipolaritiet te maken krijgen. Bipolariteit is een stoornis waar mensen soms heel goed en soms enigszins mee geholpen kunnen worden.

Boek: Mijn moeder kookt soep van tafelpoten

Auteur: Aefke ten Hagen

Tekeningen: Iris Boter

Uitgeverij Kluitman

Verschijnt in november