• Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Els Fleer schildert de Kracht van de Natuur

  In een rustig hoekje van het druk bezochte café Stanislavski Café - te vinden onder de Stadsschouwburg op het Amsterdamse Leidseplein -legt kunstenares Els Fleer achteloos haar vuurrode trenchcoat op haar stoel. Er zijn niet veel aantrekkelijke vrouwen met kort grijs haar die zich zo'n vlammend rode jas succesvol kunnen permitteren maar Els Fleer weet kleding te dragen. Ze was vele jaren catwalkmodel en vertrouwd met poseren voor fashionfotografie. En met het zelf maken van foto's.

Door haar opleiding op de Gerrit Rietveld Academie kon ze altijd vele kanten uit en als 30-plusser schakelde ze definitief over op het maken van opvallende schilderijen. De schilderkunst heeft toen voorgoed haar hart geraakt. En ze vervolgt nu haar carriére met het maken van authentieke en zeer kleurrijke schilderijen met een sterke zeggingskracht.

"Je kunt mij een abstracte expressionist noemen," vertelt Els Fleer. "Mijn werk is non-figuratief wat betekent dat ik geen vormen in een omgeving teken. Ik vind veel meer dat je een landschap voelt en beleeft. Als ik vormen in een landschap zou natekenen kan ik ze nooit zo mooi voelen als de natuur werkelijk is... "

Het thema van haar kunst is de kracht van de natuur en past erg in onze tijd. Redactrice Yvonne Langenberg van kunstblad Alert bespreekt veel kunstenaars. De kunst van Els Fleer omschreef zij aldus :" Zij dringt door tot de essentie van wat zij voor zich ziet en vertaalt dat naar kleur."

Heeft Els Fleer daarbij een bepaald thema? "Ik ben vooral bezig met ijs, vuur en water. Ogenschijnlijk tegengestelde elementen want ijs smelt natuurlijk bij vuur en wordt dan weer water ... Ik hoop daar vooral heel fijn aan te werken als ik in Ijsland ben. Daar wil ik volgend jaar een periode doorbrengen. En daar zal ik nog meer genieten van het landschap want je hebt daar tenslotte heel veel ijs, watervallen en geysers. Ik verheug me er erg op. Daar zal ik ook vast weer veel andere kunstenaars ontmoeten. De meeste mensen spreken er heel goed Engels. En ik heb daar dan mijn eigen studio ."

Als Els Fleer een mooi schilderij heeft gemaakt voelt ze zich meteen uitgedaagd. "Dan wil ik direct aan een volgend nog beter schilderij beginnen,"zegt ze. Haar schilderijen hebben uiteenlopende formaten. "Ik heb wel enkele hele grote schilderijen gemaakt maar daar moeten mensen dan wel de nodige ruimte voor hebben,"zegt ze.

Naast schilderen leest ze graag. "Ik word erg geïnspireerd door een fantastische schrijver als bijvoorbeeld Cees Nooteboom met zijn prachtige verhalen en mooie zinsopbouw. Of dat boek Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Dat zit ook zo goed in elkaar. Dat vind ik heel creatief. Natuurlijk twijfel ik zelf wel eens of mijn werk die dag wel goed ging... "

Twijfel hoort er toch ook bij ...
"Vanzelfsprekend. Het is zelfs niet zo goed met je gesteld als je nooit eens op een besluit of idee van jezelf terugkomt. Je kunt de meeste zaken ook van zoveel verschillende kanten bekijken. Dat vind ik juist zo goed van mijn werk. Dat kan ik ook op zoveel verschillende manieren bekijken en mij juist daardoor verder ook ontwikkelen."

Els Fleer exposeert veelvuldig. Wat staat er eerstvolgend op haar drukke programma? "Ik ben met een aantal kunstenaars uitgenodigd door de fantastische organisatrice Gonny van Oudenallen voor de Kunst 10daagse Bergen (aan Zee) 111 'Lust (en verlangen) die op zaterdag 19 oktober 2019 wordt geopend "

De Expositie Artists aan Zee 111 'Lúst (en verlangen) vindt plaats in Bergen aan Zee in de Benedenzalen van Hotel Meyer aan de Jacob Kalffweg 4. t/o zeeaquarium en Zee (om de hoek is de bushalte)

Van 19 october t/m 27 october
Dagelijks geopend van 11.01 uur - 17.01 uur

ELS FLEER SCHILDERT DE NATUURKRACHTEN VAN IJS, VUUR EN WATER...