• Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 'Photographic Paintings'

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Boek: “Ouderen kunnen ons zoveel leren”

  Fotograaf Anki Leene maakte een indrukwekkend boek waarin ze 66 99-jarigen portretteerde, in woord en beeld. Dit verhalende fotoboek geeft een prachtig, indrukwekkend en liefdevol tijdsbeeld van de afgelopen eeuw. Lang zal ik leven: authentieke levensverhalen en levenslessen van de ouderen van nu. Zelden werd een generatie zo compleet en invoelbaar in beeld gebracht. Het boek is een ode aan het leven geworden. De 99-jarigen geven blijk van een aanstekelijke levenslust, veerkracht en relativeringsvermogen.

Maar fijn oud worden is ook hard werken: er komt veel op je pad en je raakt steeds meer kwijt. Toch hoeft dat geen reden te zijn om te gaan sikkeneuren, zo blijkt. Uiteindelijk werd iedere 99-jarige oud in dezelfde tijd maar wel ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen verhaal. Elk verhaal is een persoonlijk relaas van de geschiedenis van een mensenleven. Alle verhalen bij elkaar vormen een prachtig, kleurrijk mozaïek dat de tijdgeest van de afgelopen eeuw vangt in woord en beeld. De generatie die in en kort na de Eerste Wereldoorlog werd geboren, de crisis van de jaren '30 meemaakte en mede werd gevormd door de Tweede Wereldoorlog. Om vervolgens actief bij te dragen aan de wederopbouw van Nederland en getuige te zijn van alle technologische ontwikkelingen die de wereld compleet veranderden.

Hoe groeiden deze mensen op, wat heeft ze geboeid, getroost, gebracht en geroerd? Hoe kijken ze terug op hun leven en wat verwachten ze er nog van? Zoveel mensen, zoveel verhalen. Lang zal ik leven is een waardevol document over een van de meest roerige periodes van Nederland, met hele persoonlijke verhalen van de mensen die deze tijd (mee)maakten. Om te koesteren.

Dit vermeldt de auteur op haar site: Eind jaren twintig telt ons land ongeveer 6 miljoen Nederlanders. Wilhelmina is dan al meer dan twee decennia onze vorstin en Juliana is nog maar een tienerprinsesje. Europa ligt in puin. Roerige jaren en technologische revoluties liggen in het verschiet. De negenennegentig jarigen van nu maakten de tweede wereldoorlog mee op een sleutelleeftijd die bepalend is voor de rest van het leven.

Een leeftijd waarin je de liefde ontdekt en paden bewandeld die vaak bepalend zijn voor de rest van je leven. Zesenzestig negenennegentigjarigen verhalen van vervlogen tijden, gekoesterde wijsheden en ontroerende liefdesgeschiedenissen. Het boek bevat: zesenzestig portretten van negenennegentigjarigen.

Anki Leene (Nieuwkuijk) was al tijdens haar middelbare schoolperiode iedere week te vinden in de donkere kamer die de school rijk was. Die passie voor fotografie is sindsdien alleen maar groter geworden. In de 30 jaar dat Anki bij de politie werkte leerde ze mensen observeren. Iets dat duidelijk te zien is in haar fotografie. Dit boek vertelt háár levenswerk.

Niet voor niets specialiseerde ze zich in portret- en documentairefotografie. Voor dit boek reisde ze samen met diverse interviewers door het land om de waardevolle verhalen van 99-jarigen vast te leggen.
“Elk portret vertelt zijn eigen verhaal. Precies dat fascineert mij en probeer ik te vangen in mijn foto’s. Hoe ouder iemand is, hoe meer er schuil gaat achter een portret. Zo kwam ik op het idee om mensen in hun 99-ste levensjaar te portretteren en interviewen, "vertelt ze.

Boek: Lang zal ik leven
Samensteller & Fotograaf : Anki Leene

Lees er meer over via de site: langzalikleven.nl