• Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 'Photographic Paintings'

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Wordt Johan Th. Bos dan maar coaching coach?

  AMSTELVEEN - Eerst werkte de toename van beoefenaren van dat tot beroep verheven oprechte amateurisme op mijn lachspieren. Maar zo langzamerhand kan ik het woord ‘coach’ niet meer verdragen. Lang geleden had een voetbalclub er één met veel ervaring in die sport, die andere 17 miljoen Nederlanders die het beter wisten even niet meegerekend.

Maar tegenwoordig is er voor elke activiteit (en soms dat niet eens) wel iemand die zich daarvan coach wil noemen. En ik mij maar afvragen wat zo iemand doet. ‘Begeleiden’, zeggen zij zelf. Dat is zo vaag als het beroep. Kijk, een arts, leraar Duits, brandweerman, timmerman (sorry voor mijn gebrek aan genderneutraliteit) of automonteur zijn duidelijke beroepen. Die ook sinds jaar en dag bestonden.

Maar sinds men naar het Engelstalige ‘coach’ uitweek, zagen natuurlijk allerlei onduidelijke figuren daar een markt in en werd de eerbiedwaardige voetbaltrainer van voorheen hun concurrent. Soms vrees ik dat ook de Amstelveense samenleving er dupe van wordt, maar in de wijken is men gelukkig over het algemeen niet verder gekomen dat wijkcoach, overigens ook een onduidelijke functie, maar mensen die haar bekleden, zag ik voornamelijk bij praatmanifestaties en recepties. Ach, misschien is die Engelse ziekte wel het enige wat de activiteiten van die in de wijken kennelijk werkzame figuren in mijn ogen tegen hebben en werken zij achter de schermen heel vakkundig en hard. Maar wat is hun vak dan?

Totaal anders ligt het voor de gebieden waarop volgens mij nooit eerder een coach bestond. Er zijn trouwens daarvoor compleet nieuwe terreinen bedacht. Eigenlijk kan iedereen coach worden. Okay, ik weet ook wel dat psychologen met papieren zich op één of andere manieren specialiseren in een bepaalde, vaak zelf bedachte, discipline om klanten te werven. Maar de meesten hebben grazige weiden ontdekt in een compleet nieuwe business.

“Het zou zonde zijn als je geld spendeert aan iemand die ooit eens een online cursus is begonnen en nooit heeft afgemaakt, maar denkt nu de wijsheid in pacht te hebben”, zei volgens het magazine Vrouw een man tegen zijn echtgenote, die wegens volstrekt onduidelijke klachten met een begeleider had afgesproken.

Angst voor een peperdure charlatan, zat de echtgenoot dwars. Helemaal ongelijk had hij niet. De in Amstelveen aanwezige coaches op het gebied van bij voorbeeld zwangerschap, stress en budget rekenen een tarief dat kan oplopen tot € 175 of meer per consult. Maar ja, wie geen therapeut heeft schijnt in Amerika niet mee te tellen en in Nederland lijken de dure begeleiders dezelfde kant op te willen.

Behalve de al genoemde behoorden coaches tot het nieuwe gilde der begeleiders ‘specialisten’ op de terreinen burn out, competentie, life, management, loopbaan, zingeving, relaties, seks, studie, overgang, midlife crisis, familie, team, wandelen, ondernemers, jongeren, gezin, ZZP, persoonlijke ontwikkeling, vitaliteit, vrijwilligerswerk, kinderen, vakantie enzovoort.

De lijst kan in het oneindige worden aangevuld. Ongetwijfeld zal er in deze tijd ook een energie-. Duurzaamheids-, fiets- en openbaar vervoercoach zijn. Ik denk er zelf over coaching coach te worden. Maar misschien krijg ik dan óók wel weer concurrentie.

... COACHES ONDER ELKAAR DISCUSSIËREN OVER CLIËNTEN DIE NIET UIT HUN COMFORZÔNE STAPPEN  MAAR FANATIEK HUN PROBLEMEN BEWAKEN... HEEL PIJNLIJK VOOR ONS VAK MAAR HET LEVEN GAAT DOOR...