• Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Hongarije's Orbán helpt 'in het geheim' christelijke Asielzoekers

  BUDAPEST, HONGARIJE (BosNewsLife)- De controversiële premier van Hongarije beweert dat zijn regering "in het geheim" een groeiend aantal christelijke asielzoekers en andere christenen helpt die hun toevlucht zoeken tot vervolging. Viktor Orbán gaf toe in BosNewsLife dat hij op de hoogte was van de christenen die in de beruchte Hongaarse containerkampen aan de grens met Servië werden vastgehouden. Orbán geeft zelden persconferenties en zijn regering heeft veel mediakanalen overgenomen. De premier verdedigde deze acties vanuit zijn visie op het juiste beleid. Natuurlijk kwam de ellende van de vele vluchtelingen aan de grenzen van Hongarije verblijvend een heel zwaar leven lijden aan de orde.

Orban gaf toe dat onder hen ook de Iraanse kunstenaar Abouzar Soltani en zijn 10-jarige zoon Armin zijn, die al meer dan een jaar vastzitten in de Transitzone in Hongarije. Ze worden gedwongen om maanden/jaren in blauwe containers te leven nadat ze asiel hebben aangevraagd.
Abouzar Soltani zou bovendien worden teruggestuurd naar Iran, hoewel hij daar geëxecuteerd zou kunnen worden voor het verlaten van de islam. De affaire heeft het zogenaamde streven van Hongarije om vervolgde christenen over de hele wereld te helpen, volledig onderuitgehaald. Maar bij wijze van tegemoetkoming stelde premier Orbán voor dat zijn regering de vader en zijn zoon asiel zou verlenen of hen elders in veiligheid zou brengen. "In dat soort gevallen zijn we zeer actief", vertelde hij BosNewsLife tijdens een zeldzaam voorkomende lange persconferentie op donderdag 9 januari.

Maar hij onderstreepte daarin dat zijn rechtse regering "in het geheim" met christelijke asielzoekers omgaat. Hij verklaarde dat de geheime diplomatieke inspanningen van Hongarije een aantal positieve resultaten hebben opgeleverd. "Maar we zetten het niet in de etalage. Want je weet dat het soort van overleg van vervolgde christenen stuk voor stuk veeleer een diplomatieke actie is die bescheidenheid en geheimhouding vereist. Maar wees er zeker van dat we daarnaar handelen," Hongaarse en Amerikaanse functionarissen hebben er echter op gewezen dat er duizenden mensen hier lijden. En in plaats van het terugsturen van vluchtelingen juist hulp aan hun zou moeten worden geboden.

Orbán liet weten dat hij het prefereert als mensen in hun eigen land blijven in plaats van naar Hongarije te komen. Hij zei dat zijn regering 40 miljoen dollar heeft uitgegeven om zo'n 50.000 mensen, waaronder veel christenen, in crisisgebieden te ondersteunen.

Hij wees met nadruk op zijn ogenschijnlijk hechte relatie met autocratische presidenten. Deze relaties variëren van leiders van Turkije tot Centraal-Aziatische landen waar gelovige christenen worden vervolgd vanwege hun geloof in Christus.

"Als het buitenlands beleid van welk land dan ook ter wereld gebaseerd zou zijn op het feit dat we alleen samenwerken met die landen die in westerse opvattingen over democratieën leven, zou twee-derde van de wereld buiten het bereik van ons buitenlands beleid vallen", ging Orbán daar tegenin.

Hij verklaarde eveneens dat hij het een uiterst serieuze kwestie vond hoe er naar al deze zaken wordt gekeken. Hij benadrukte daarbij dat "het voeren van een buitenlands beleid dat uitsluitend gebaseerd is op principes, ons vermogen om een compromis te vinden beperkt". Volgens zijn uitleg zijn er drie opties in het buitenlands beleid: isolement, compromis of oorlog.
"De beste keuze is om een compromis te sluiten. Ik beschouw Centraal-Azië als een kritieke regio voor de komende decennia."

Verder onderstreepte hij dat deze samenwerking niet betekent dat Hongarije zijn christelijke oorsprong zal opgeven. Orbán noemde de bescherming van het christelijk erfgoed van Hongarije juist iets waar hij volkomen achter blijft staan terwijl hij deze beschermende houding niet heeft jegens andere migranten die vaak moslim zijn.

Voor mensen die huis en haard verloren hebben is dit wel een heel harde en onmenselijke uitspraak. Tevens is het is ook waar dat er dagelijks vele vluchtelingen Hongarije illegaal proberen binnen te komen. Zij worden aan de grenzen door politieagenten gearresteerd en krijgen vervolgens alsnog een heel hard bestaan. Ook in Hongarije zelf hebben veel mensen heel verschillende inzichten over het gevoerde regeringsbeleid. Orban gaf toe dat zijn partij aanzienlijke verliezen had geleden in Boedapest en andere steden tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen na seks- en corruptieschandalen.

Hij concludeerde dat de verenigde oppositie in verschillende gevallen betere kandidaten had. Hij sloot echter toekomstige samenwerking met linkse groenen uit, omdat die "groen van buiten maar rood van binnen" zijn.

Rapportage over de besproken ontwikkelingen is niet eenvoudig. Orbán geeft zelden persconferenties en zijn regering heeft veel mediakanalen overgenomen waarin de premier al zijn acties verdedigt.

AUTEUR: STEFAN J. BOS