• Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Nuestro Amigo leest Simone van der Vlugt

  "Het boek Schilderslief van Simone Van der Vlugt is zo boeiend,"zegt Nuestro Amigo. ""Vorig jaar was een heel belangrijk Rembrandtjaar en het ging veel over de Gouden Eeuw. Er gebeurt nog steeds heel veel rond hem. Het Rijksmuseum schijnt er nog heel druk bezig mee te zijn. Ik geloof dat ze de Nachtwacht aan het repareren zijn met allerlei nieuwe technieken. Het boek Schilderslief speelt zich juist af terwijl de Nachtwacht geschilderd wordt."

Het verhaal houdt je wel bezig... "Ik had al meer van haar gelezen. Het wordt weer zo levendig verteld door Simone hoe het kindermeisje van Titus de zoon van Rembrandt aankwam in het grote verre Amsterdam. De auteur beschrijft hoe zij als plattelandsmeisje de stad ervaart en je hoort bijna de hoeven van de paarden die de rammelende karren over de grachten trekken. Je staat bijna zelf aan de stadspoort en ziet de mensen binnenkomen op hun moeilijke schoenen. Overal zijn mensen en is lawaai. Het gebeier van de kerkklokken die bij allerlei gebeurtenissen worden geluid overstemt ook nagenoeg alles."

Hoezo werdeen die klokken steeds geluid? "Dat was de algemene communicatie toen. Bij bruiloften en bij begrafenissen maar ook bij ophangingen. Als iemand ter dood werd gebracht bijvoorbeeld ging men kijken want sommige mensen zagen dat als een verzetje." Heftig hoor...

"Rembrandt heeft wel heel mooi geschilderd maar mensen weten helemaal niet dat hij ook een bijzonder onaardige kant had. Het lezen van het boek Schilderslief is gewoon een avontuur want Simone neemt je bij de hand in zijn leven. Rembrandt heeft veel persoonlijke tegenslag moeten verwerken. Drie kinderen van hem zijn gestorven en zijn eerste vrouw heeft hij ook op jonge leeftijd verloren. Ze heette Saskia en hij heeft haar met bloemen geschilderd."

Bloemen? "Mensen glimlachten toen niet zo als wij nu op foto's altijd doen. Je moet je voorstellen dat ze in hun volle lengte en naar volledige waarheid door Rembrqandt geschilderd. Maar zowel de rijke dames als de heren die opdracht voor een schilderij hadden gegeven vinden Rembrandt te realistisch. Ze dachten: Voor zoveel geld had ik er graag wat slanker uitgezien. Of iets gezonder. Niet met van die wallen..."

Kan je wel inkomen toch? Misschien probeerden ze Rembrandt wel eens om te kopen om een beetje mooier te lijken... "Absoluut werd dat wel geprobeerd want er werden feestjes gegeven als het schilderij klaar was en de visite zou speciaal komen kijken... Maar Rembrandt wist van geen wijken. Ik ben de Kunstenaar, zei hij. De beste Kunstenaar van de Wereld. Ik beslis hoeveel peper er in de soep gaat. Take it or leave it...

Dat noemen ze principes maar ook ondankbare stijfkoppigheid...  "Ik begrijp het wel van hem. Het boek is heel inspirerend en vertelt hoe Rembrandt en het kindermeisje verliefd op elkaar werden. Zij hebben elkaar heel lang bemind maar daarna heeft Rembrandt hele nare dingen gedaan. Hij had ook een andere kant waar men niet zo graag over willen spreken... Er zijn soms andere kanten aan mensen of situaties die wij niet wllen horen. Zoals over hoe Nederland deed met Indonesië of hoe het was en wat er gebeurde met sommige mensen in de Gouden Eeuw.... "

Waarom zo pessimistisch? Dat gebeurde in heel andere tijden... Wat is er dan met Rembrandt verder aan de hand geweest? "Dat vertel ik een andere keer. Zover ben ik nog niet gekomen in dit fascinerende boek. Je kunt er heel veel over nadenken en fantaseren. De volgende keer vertel ik je wel meer."

Boek: Schilderslief
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Ambo / Anthos