• Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 'Photographic Paintings'

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Hongarije herdenkt Bevrijding Joodse Getto

  BUDAPEST HONGARIJE - De joodse gemeenschap in Hongarije heeft de 75ste verjaardag van de bevrijding van het joodse getto in de hoofdstad Boedapest herdacht. Met grote zorgen dat de geschiedenis zich zal herhalen. Tienduizenden joodse mannen, vrouwen en kinderen hebben toen in het getto in doodsangst hun toekomst afgewacht niet wetende wat er zou geneuren. En Hongaarse fascisten en Duitse nazi's hebben hun gezamenlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog velen genadeloos vermoord."70.000 vervolgde Joden woonden tussen de muren van het getto", herinnert Jakov Hadas-Handelsman zich. Hij is Israëls ambassadeur in Hongarije. "Meer dan 20.000 Joden zaten in panische angst ondergedoken in de stad."

En hij vertelt verder hoe voor de meeste van deze mensen, de komst van het Rode Leger van de Sovjet-Unie de bevrijding uit het getto betekende en de ontsnapping aan de dood..
Hieraan werd op zondag 19 januari een ceremonie gewijd in en buiten de Dohány Street Synagoge in Boedapest, de grootste synagoge van Europa. Tijdens deze indrukwekkende dienst weerklonken diepgaande gebeden in het hele gebied. De ceremonie vond plaats terwijl er opnieuw grote zorgen bestaan over antisemitisme dat ook nu nog niet is weggeëbd...

Róbert Frölich, de opperrabbijn van de synagoge zei: "De tragedie van de Hongaarse Joden vond haar aanvang niet niet toen de eerste treinen uit Hongarije vertrokken naar het vernietigingskamp Auschwitz in het door Duitsland bezette Polen... Voorafgaand was een sfeer vol haat die de oorzaak was van de massamoorden op Joden in de Holocaust, oftewel de Shoah."

Iedereen weet dat haat iets verschrikkelijks is en de rabbijn legde uit: "De Jodenvervolging begon met woorden, ideologieën, geschriften, gedachten en emoties. Dat markeerde de weg naar de vestiging van het Joodse getto van waaruit velen werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen."  Hij bekritiseerde degenen die beweren dat toenmalig gouverneur Miklós Horthy en andere regeringsfunctionarissen de oprichting van het getto niet kenden of er niet mee instemden. "Degenen in Buda Castle waren wel op de hoogte. Zij keurden het goed en lieten het gebeuren," zei hij.

Rabbijn Frölich merkte eveneens op dat sommige mensen zeggen: "Overdrijven jullie Joden dit niet om steeds de Holocaust te herdenken?" Maar zei hij: "Is het ooit mogelijk om de herinnering aan het feit dat ze probeerden onze vaders en grootvaders uit te roeien, te overdrijven? Dat ze ons het recht om geboren te worden wilden ontnemen en dat ze zomaar 600.000 Joden uit de samenleving van dit land hebben weggevaagd?"

Vince Szalay-Bobrovniczky, staatssecretaris van het kabinet van de premier, stelde dat elke generatie altijd moet nadenken over begane misdaden uit het verleden. Hij zei dat dit de beste manier is om "het pijnlijke offer van onze voorouders te begrijpen en door te geven". Hij verklaarde verder dat de Hongaarse grondwet vandaag de dag de menselijke waardigheid en de mensenrechten voor iedereen in gelijke mate garandeert.

En dit zou een teken van hoop zou kunnen zijn: Dat voormalige Joodse getto is nu weer een bloeiende Joodse wijk in de Hongaarse hoofdstad. En deze joodse gemeenschap van meer dan 100.000 mensen in Hongarije is de grootste in Oost-Europa op die in Rusland na.

Maar dat getal valt niet te vergelijken met het aantal Joden dat voor de Tweede Wereldoorlog in Hongarije en de naburige landen woonde, toen meer dan 600.000 Hongaarse Joden werden gedood.

20 januari 2020
AUTEUR STEFAN J. BOS

...HONGAARS ECHTPAAR NA DE BEVRIJDING UIT HET GETTO MET DE JODENSTER ... DE ONTBERING IS OP HUN GEZICHT TE LEZEN... 

FOTO: HOLOCAUST MEMORIAL MUSEUM (MAGYAR NEMZETI MUZEUM TORTENETI FENYKANTAR)