• Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Hugo de Jonge: "Ophouden met tijd verknoeien..."

  Er moet een einde komen aan het tijdschrijven in de jeugdzorg. Dat heeft minister Hugo de Jonge (VWS) vandaag afgesproken met de bonden FNV en CNV, Jeugdzorg Nederland en de VNG. Hij is de minister van de mooie schoenen maar gaat ook met zijn beleid mee met de tijd van nu. Natuurlijk wilden veel meer mensne al van dat ouderwetse papierwerk af maar ja... Eindelijk komt er nu schot in.

Voor veel professionals in de jeugdzorg betekent dit dat ze vele uren per week minder kwijt zijn aan papierwerk en straks meer tijd over hebben voor zorg en ondersteuning aan kinderen. De betrokken partijen kwamen in Rotterdam bijeen tijdens de landelijke (regel)schrapweek in de jeugdzorg. In de afgelopen maanden zijn er meerdere regelschrapsessies en bijeenkomsten geweest met jeugdprofessionals, aanbieders en gemeenten. Professionals gaven daarin te kennen veel last te hebben van tijdschrijven. Professionals moeten dan per uur of zelfs in minuten aangeven welke handeling of interventie ze hebben verricht. Wat een mentaliteit zit daar achter vraag je je af...

Als iemand even gaapt moet hij de tijd noteren want die mag niet als werk in rekening wordeN gebracht. Dit is een mentaliteit die verwijst naar het robotiseren van goedwillende hard werkende mensen. Juist die mensen die met hart en ziel werken hebben geen tijd over voor het gestumper over minuten en seconden wel of niet exact efficient bezig zijn. En er zijn altijd van die gieren van types die dit moeten gaan controleren. Maar zij verliezen eindelijk gelukkig nu hun destructieve positie. Er zijn daarnaast ook meer positieve uitgangspunten mogelijk moet ik toegeven. Daarom heeft de verandering waarschijnlijk zo lang geduurd. Hoe kan het ook anders?

Tijdschrijven kan ook zijn afgesproken in contracten tussen gemeenten en aanbieders, maar het komt dan voor dat aanbieders zelf deze vorm van verantwoording aan onderaannemers en hun werknemers opleggen. De reden hierachter is dat gemeenten en aanbieders en detail grip willen krijgen op de kosten. De vier betrokken partijen vinden nu Eindelijk wél dat deze vorm van verantwoording doorslaat, omdat er te veel tijd en geld op gaat aan het administratief handelen.

Minister Hugo de Jonge: “Gezond verstand verliest het te vaak van gestold wantrouwen. En daarmee help je niemand verder: de zorgprofessionals niet, maar zeker ook de jongeren niet. Door het tijdschrijven te schrappen, komen tijd en middelen weer terecht waar ze bedoeld zijn: bij de jongeren zelf.”

Om ook daadwerkelijk te stoppen met de uitwassen van tijdschrijven, zijn vandaag afspraken gemaakt tijdens een schrapsessie in Rotterdam, onder leiding van de speciaal adviseur administratieve lasten Rita Verdonk en in aanwezigheid van minister De Jonge. De partijen komen uiterlijk begin maart met een concreet plan.

Met het programma Ontregel de Zorg wil het kabinet samen met gemeenten en zorgaanbieders daarom zorgen voor minder papier, zodat er meer tijd overblijft voor zorg en ondersteuning. Dokters, psychiaters, verpleegkundigen etc. Zij worden er ook gek van.

In het land worden daarvoor verschillende regelschrapsessies georganiseerd. Heel goed. Deze week vindt zelfs een landelijke schrapweek plaats. In verschillende steden worden bijeenkomsten georganiseerd. Veel mensen gaan zich hier samen positief voor inzetten.

En dat verbeterde inzicht en beleid is wel erg laat gekomen. Hoeveel mensen hdebben hier in het verleden geen barstende koppijn van gekregen? Het mag wel de hoogste tijd worden genoemd dat mensen van nu hun werktijd bij voorbaat redelijk gaan begrenzen en elkaar tegelijk verder met respect en vertrouwen tegemoet willen komen want welk werk er ook gedaan moet worden: niemand doet alles alleen.

... MINISTER HUGO DE JONGE EN RITA VERDONK VECHTEN TEGEN AGRESSIEVE REGELNEUZEN.... 

FOTO: RVD