• Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 'Photographic Paintings'

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

20 jaar De vloer op! Wat zeggen zij...

  Er waren al 20 jaar fantastische programma's van De vloer op! En Humans improvisatieprogramma De vloer op is na 20 jaar onverminderd sterk en onverminderd populair. Bovendien aanweziger dan ooit, met theatervoorstellingen in het hele land. En in dit jubileumjaar uiteraard ook weer acteurs van de bovenste plank* die zich vol enthousiasme door regisseur Peter de Baan voor de leeuwen laten gooien.

Er komen weer tien nieuwe afleveringen vanaf vrijdag 3 april rond 22.30 uur op NPO 3. Acteurs en actrices voelen er zich zeer door uitgedaagd. "De vloer op. Dat is echt het ultieme spelen." ( zegt Thomas Cammaert) "De vloer op heeft mij het meeste geleerd over acteren sinds de toneelschool." ( overweegt Saskia Temmink) "Ik kan bijna niks leukers verzinnen dan spelen in De vloer op!" ( reactie Yannick van de Velde) "Als het goed gaat voelt het alsof je vliegt.” (dat vindt Anna Raadsveld).

"Human zet met De vloer op problemen op de kaart die uitnodigen tot nadenken." (Margôt Ros) En wie spelen er ook heerlijk aan mee? Andere enthousiaste betrokkenen zijn: Anniek Pheifer, Sanne en Hartogh, Fabian Jansen, Gijs Scholten van Aschat, Eva Van der Gucht, Sophie van Winden, Stefan de Walle, Sanne den Hartogh en debutant Hanne Arendzen.

Regisseur, trainer en coach Floor Maas begeleidt al bijna twintig jaar de verschillende acteurs die meedoen. "Het onverwachte is heel erg leuk. Je wordt zelf ter plekke voortdurend verrast als regisseur. Het is mooi als acteurs de randen opzoeken van een opdracht. Dat je echt schrikt en denkt: 'Oh, wat zegt hij nou?!' Dat is het spannende, om te kijken hoe de tegenspeler daarop ingaat."

Saskia Temmink (doet sinds het allereerste seizoen in 1999 mee): "De vloer op heeft mij het meeste geleerd over acteren sinds de toneelschool. Je hebt niks in handen, je staat met je billen bloot en hebt amper tijd om je kop in te schakelen."

Stefan de Walle (ook sinds 1999): “Het is als een rit maken in de botsauto's: net als je een bepaalde kant op stuurt, knalt er een ander wagentje tegen je op dat je dwingt om daarop te reageren. Dat maakt De vloer op zo verfrissend en verrassend!”
Gijs Scholten van Aschat (sinds 2000): “Ik wil binnen een scène het onderliggende conflict eigenlijk zo min mogelijk zien. Een voorbeeld van een goede scène is: een stel dat wil scheiden, gaat boodschappen doen in de supermarkt. Je ziet dan hoe slecht hun huwelijk is door de onenigheid die ze hebben over het kopen van voedsel: ‘Waarom koop je nou die appels?’ etc.”

Eva Van der Gucht (sinds 2006): "De oervorm van improviseren is eigenlijk het prinsje en prinsesje spelen van vroeger. Het kan en mag alle kanten op gaan en dan is het wel fijn dat je je omringd weet door een fantastische groep acteurs.”

Anna Raadsveld (sinds 2014): “Wat een ervaring! Het was zo ontzettend leuk. Het gevoel dat ik kreeg toen ik daar stond en daadwerkelijk aan het spelen was met zulke goede acteurs is met niets te vergelijken. Als het goed gaat voelt het alsof je vliegt.”
Yannick van de Velde, eerder regisseur van de Junior-variant en sinds vier jaar acteur bij de volwassenen: "Ik heb er zo veel lol in! Het is wel moeilijk, bijna alle scènes zijn echte uitdagingen. Maar ik kan bijna niks leukers verzinnen dan spelen in De vloer op."

Thomas Cammaert maakte vorig jaar zijn debuut. "Shit, dat wordt zweten, dacht ik meteen. Maar ik dacht ook: Ga ervan genieten, want je zit in De vloer op. Dat is echt het ultieme spelen. Het programma is onder acteurs natuurlijk heel bekend. Ik keek het heel vaak. En dan dacht ik: Het zou echt heel leuk zijn, en spannend tegelijkertijd, als ik mee mag doen."

Regisseur en bedenker van De vloer op Peter de Baan: "Exemplarisch voor een goed gelukte improvisatie is dat er niet alleen iets spannends gebeurt tussen de acteurs, maar er ook een interessante, moreel ambivalente scène ontstaat. Met idealiter aan het eind een verrassende twist."

SHIT, DAT WORDT ZWETEN DACHT DE DEBUTANT ... SPANNEND EN LEUK DAT IK MEE MAG DOEN... DE VLOER OP IS VOOR IEDEREEN ONTZETTEND LEUK ...

FOTO: ANNA VAN KOOIJ