• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Drents Museum: Schatten uit het oude Armenië

Na de grote internationale archeologietentoonstellingen over Iran en Nubië in 2018 presenteert het Drents Museum vanaf 12 april 2020 het verhaal van de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië in de tentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende geschiedenis van Armenië. Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan komen naar Assen.

Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië.De objecten bestrijken een onmetelijk lange periode. Van circa een half miljoen jaar geleden - toen vroege mensen als jager-verzamelaars rondzwierven in het gebied dat nu Armenië heet - tot de komst van het christendom tijdens de regeerperiode van koning Trdat III (287-330 na Chr.). Het zwaartepunt van de expositie ligt in de Bronstijd en de periode van het koninkrijk Urartu (2400-600 v.Chr.). Uit die tijd zijn voorwerpen te zien uit rijke, door grote grafheuvels (koergans) overdekte graven en uit de versterkte nederzettingen Erebuni en Teishebani. Een groot deel van de objecten is nog nooit in Nederland te zien geweest.

Opvallend zijn de vele afbeeldingen van dieren die op aardewerk of op metalen voorwerpen in de tentoonstelling te zien zijn. En de variatie is bovendien opmerkelijk: van geiten, gemzen, edelherten tot leeuwen, wolven, slangen en vogels en zelfs een enkele tapir. Sommige van deze dieren hebben een belangrijke rol gespeeld in de gedachtewereld van de Armeniërs en drukken een symboliek uit.

Zo symboliseert het edelhert de zon en staat de leeuw voor macht en autoriteit. In de inrichting – van de hand van Perspekt Studio’s die eerder het prijswinnende ontwerp voor de expositie Iran – Bakermat van de beschaving verzorgde - komen dieren ook nadrukkelijk naar voren en zorgen voor een mythische sfeer.

In het midden van de tentoonstelling verrijst de berg Ararat. Deze beroemde heilige berg ligt dan wel in Turkije en niet in Armenië, maar de Ararat en de kleine republiek in de Zuidelijke Kaukasus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliekhouder met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het gebergte van de Ararat gestrand zou zijn.

Volgens de traditionele Armeense geschiedschrijving is Hayk, stamvader van de Armeniërs, een afstammeling van Noachs zoon Jafet. Armenen zelf noemen hun land dan ook Hayastan.

Drents Museum: In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië
Van 12 april tot en met 13 september 2020.

(Meer info over de tentoonstelling en het bestellen van online tickets op de site drentsmuseum.nl)

Open; di. t/m zo 11.00 – 17.00 uur. Maandag 13 april tweede paasdag en maandag 1 juni tweede pinksterdag ook geopend. Koningsdag 27 april gesloten.

In de schoolvakanties (meivakantie en zomervakantie 2020) is het museum ook extra op maandag geopend.

FOTO: ZILVEREN BEKER CA. 2200 - 2000 VOOR CHRISTUS KARASHAMB © HISTORY MUSEUM OF ARMENIA, YEREVAN