• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Stadsarchief Rotterdam zoekt hulp

  Er wordt door hetStadsarchief Rotterdam hulp gezocht die mogelijk kan worden gegeven nu mensen door het Corona Virus in hun vrije tijd wellicht wat meer terugkijken. Daarvoor focust het Stadsarchief Rotterdam op verschillende projecten waar anderen bij kunnen helpen. Eén van deze projecten die sommige bezoekers wellicht vertrouwd zijn betreffen de Holland-Amerika Lijn.

Tussen 1900 en 1969 reisden en emigreerden miljoenen mensen met de schepen van de Holland-Amerika Lijn. De passagierslijsten van de HAL zijn één van de meest geraadpleegde bronnen binnen het stadsarchief. Deze lijsten zijn gescand en te raadplegen op de studiezaal, maar nog niet allemaal online toegankelijk. Help mee deze archieven te ontsluiten!

De Holland-Amerika Lijn (HAL) was van oorsprong een Nederlandse trans-Atlantische cruisemaatschappij. Er werden cruises aangeboden, maar ook zakenmensen en emigranten maakten gebruik van de HAL. In de lijsten komen we allerlei passagiers tegen van allerlei verschillende achtergronden, bijvoorbeeld Joden die vluchtten voor het antisemitisme. Maar ook veel Nederlanders hebben wel familieleden die naar de Verenigde Staten of Canada zijn geëmigreerd. Er is een goede kans dat zij gebruik hebben gemaakt van de diensten van de HAL.

De passagierslijsten van de HAL zijn één van de meest geraadpleegde bronnen binnen het Stadsarchief Rotterdam. Deze lijsten zijn gescand en te raadplegen op de studiezaal, maar nog niet online toegankelijk. Er is geen transcriptie, dus er kan nog niet gezocht worden op bijvoorbeeld een passagiersnaam.

De laatste tijd is er veel vraag om deze lijsten online te toegankelijk te maken. Stadsarchief Rotterdam wil deze klantgroepen graag tegemoetkomen en de digitale dienstverlening vergroten.

Daarom is besloten door het Stadsarchief Rotterdam, in samenwerking met CBG|Centrum voor familiegeschiedenis om de passagierslijsten van de HAL uit de periode 1900 tot 1969 digitaal ontsluiten en publiceren op het landelijke platform WieWasWie. Uiteindelijk moeten deze lijsten tevens doorzoekbaar worden op de eigen website van het Stadsarchief Rotterdam en beschikbaar worden gesteld op platformsites.

Het Stadsarchief Rotterdam vraagt: "Wil je ons helpen? We zijn blij met alle hulp die we kunnen krijgen! De lijsten zijn afwisselend in moeilijkheidsgraad: sommige lijsten zijn uitgetypt en daarom gemakkelijk over te nemen, andere zijn handgeschreven en vormen daarom een grotere uitdaging. Zeker een aanrader voor wie van puzzelen houdt!

Stadsarchief Rotterdam : "We hebben vrijwilligers ‘in huis’ en we hebben vrijwilligers ‘op afstand.’ Tot die laatste categorie behoren ook de medewerkers aan zogenaamde ‘crowdsourcingsprojecten’ zoals Vele Handen, waarbij vrijwilligers op afstand (vanuit huis, of vanuit de historische vereniging) veel werk verzetten op het gebied van nader toegankelijk maken/ontsluiten van bronnen zoals het bevolkingsregister (nu gereed) en binnen afzienbare tijd ook de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn."

Voor meer info: zie de site van Stadsarchief Rotterdam waar geïnteresseerden meer kunnen vinden over eventueel vrijwilligerswerk.