• Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Islamitische leider wil dialoog met Indonesië's vervolgde christenen

  LUBUKLINGGAU, INDONESIA (BosNewsLife)- Een topleider van een van de belangrijkste islamitische partijen in Indonesië zegt de late verontschuldiging onlangs uitgesproken door de Nederlandse koning voor de misstanden in de voormalige koloniale tijd zeer te waarderen. Hij liet onze redacteur duie hem in Indonesië interviewde ook weten de Nederlandse Koning graag de hand te willen reiken om samen te spreken over de in moeilijkheden verkerende christelijke minderheid in Indonesië.

Mustafa Kamal, de secretaris-generaal van de Prosperous Justice Party (PKS), deed deze uitspraken in een interview met BosNewsLife in de stad Lubuklinggau in de provincie Zuid-Sumatra. "We moeten de relaties tussen de religies verbeteren omdat alle religies een goed doel hebben voor de mensheid en eveneens een goede basis zijn voor deze natie", zei hij in een verrassend interview.De 50-jarige politicus ontmoette BosNewsLife tijdens het ontbijt in een eenvoudig, lokaal hotel. Deze ontmoeting vond plaats net nadat de Nederlandse koning Willem-Alexander zich gedurende zijn bezoek aan Indonesië had verontschuldigd voor het "overmatige geweld" dat tijdens de 350 jaar durende koloniale overheersing van zijn land tegen Indonesië was gebruikt. Het was de eerste keer dat de Nederlandse monarchie haar spijt betuigde aan de Zuidoost-Aziatische natie.

"In lijn met de vorige verklaring van mijn regering wil ik hier mijn spijt en excuses aanbieden voor het excessieve geweld van de Nederlanders in die jaren", zei de koning die week in de hoofdstad Jakarta. "Ik doe dit met het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen amilies generaties lang gevoeld zullen worden." Indonesië verklaarde zich op 17 augustus 1945 onafhankelijk van het Nederlandse koloniale bewind. Maar Nederland weigerde dit te erkennen en vocht tevergeefs om de lucratieve Aziatische buitenpost onder controle te houden. Uiteindelijk werd Indonesië in december 1949 erkend als een onafhankelijke natie.

De Indonesische autoriteiten menen dat zo'n 40.000 mensen zijn gedood tijdens de gevechten, terwijl de meeste Nederlandse historici het aantal doden op ongeveer 1.500 schatten. Critici wijzen erop dat de uiteindelijke verontschuldiging door Nederland voor de verwijtbare agressie pas kwam nadat de weduwen van de slachtoffers de Nederlandse regering voor de rechter hadden gedaagd.

Kamal vertelde BosNewsLife echter dat hij blij is dat het Nederlandse koningshuis eindelijk spijt heeft betuigd, na verklaringen van andere Nederlandse regeringsfunctionarissen. "Ja, het was laat. maar beter laat dan helemaal geen verontschuldiging," zei hij. "Ik ben erg blij" dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima "naar Indonesië zijn gekomen," benadrukte de moslimpoliticus. "We waarderen deze verontschuldiging voor het verleden zeker. Wat in die tijd gebeurde kunnen we niet vergeten maar deze verontschuldiging draagt bij aan een toekomst waarin onze twee landen door weer op een goede manier met elkaar in verbinding te staan kunnen samenwerken. "

Kamal wees er ook op dat de lessen van Indonesië's pijnlijke verleden, een basis kunnen zijn om een betere toekomst op te bouwen. "Mijn kiesdistrict hier in Zuid-Sumatra heeft veel Nederlands erfgoed," voegde hij er met een glimlach aan toe. "Dat erfgoed is vooral zichtbaar vanaf (de provinciehoofdstad) Pelambang tot hier in de buurt van de stad Lubuklinggau. De Nederlandse koloniale activiteiten in de mijnbouw, aardolie-industrie, plantages en irrigatiesystemen werken vandaag de dag nog steeds en hebben een positieve invloed binnen mijn regio. Maar onze toekomstige relatie zal bepaald niet gebaseerd zijn op kolonialisme, maar eerder op een evenwichtige connectie tussen gelijken."

Naast het verbeteren van de diplomatieke en handelsbetrekkingen voerde de Nederlandse koning ook de interreligieuze dialoog in Indonesië met religieuze leiders en andere functionarissen. Die gesprekken komen te midden van de bezorgdheid over het voortdurende geweld of andere protesten tegen christelijke kerken in verschillende delen van Indonesië. Veel van het geweld werd aangewakkerd door islamitische partijen en groepen of hun aanhangers, zo leerde BosNewsLife.

Congregaties lijden ook onder aanvallen in het kiesdistrict van Kamal, zeggen de predikanten. Onder hen zijn er de ledenkerken van het grootste pinkstergenootschap in Indonesië, dat in de Nederlandse koloniale tijd is ingesteld. Kamals invloedrijke PKS is gericht op de voormalige generaal Prabowo Subianto, die vorig jaar de presidentiële wedloop verloor om de op twee na grootste democratie ter wereld te leiden.

Indonesische kerkfunctionarissen hebben hun bezorgdheid geuit over de islamistische ideologie van de partij en de vermeende oppositie tegen de christelijke minderheid. Zij wijzen erop dat PKS werd beïnvloed door de Moslimbroederschapsbeweging van Egypte en een Islamitische partij beschouwde voor haar oproepen om de Islam een centrale rol te laten spelen in het openbare leven.

Maar in een verrassende ommezwaai maakte Kamal bekend tijdens dit Interview dat het zeker tijd is geworden voor een interreligieuze dialoog. Op de vraag of hij zich zorgen maakte over de spanningen tussen moslims en kerken, antwoordde hij: "Ja, natuurlijk. Ja." Als een hoopvol teken voor de vervolgde christenen voegde de leider eraan toe: "We moeten de betrekkingen tussen de religies verbeteren. Omdat alle religies een goed doel hebben voor de mensheid en dit eveneens een goede basis vormt om samen verder Indonesië op te bouwen ondanks de aanwezige grote diversiteit ."

Maar hij geeft toe dat dit niet gemakkelijk is. "Soms is het nogal moeilijk om je te verenigen. Omdat we zoveel diversiteit hebben wat mede komt door de vele religieuze en taalkundige verschillen. En we hebben ook veel scheidingen door water, omdat Indonesië een land van vele eilanden is. Dus zouden we ons beter kunnen verenigen door een betere onderlinge communicatie op te bouwen. En één van de belangrijkste manieren om dat te doen is door de interreligieuze dialoog."

VERRASSENDE OMMEZWAAI VAN MUSTASFA KAMAL ISLAMITISCHE LEIDER HOOPVOL TEKEN VOOR VERVOLGDE CHRISTENEN IN INDONESIË....

AUTEUR: STEFAN J. BOS - BosNewsLife