Na rookworst, wortel en hagelslag nu tompouce op postzegel
In de serie Typisch Nederlands van PostNL is de tompouce het vierde typisch Nederlandse gerecht dat staat afgebeeld in deze serie postzegels. De oorspronkelijke Tom Pouce is geen Nederlands figuur, hij kent een Franse of zelfs Engelse herkomst. In Nederland werd de naam Tom Pouce gebruikt voor alles wat klein was uitgevallen, zo ook voor het gebakje.
Speciaal voor deze postzegel ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegel Handelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. De postzegels en eerstedagenvelop worden op 6 april 2020 uitgebracht. De naam tompouce gaat terug naar Tom Pouce, de Franse vertaling van Tom Thumb. Tom Thumb (die door een koe werd opgegeten) komt al voor in Engelse kinderverhalen uit de 17e eeuw. Het mannetje was niet groter dan de duim van zijn vader, net zoals Klein Duimpje uit het sprookje van de reus met de zevenmijlslaarzen.
De uitdrukking tompouce werd vroeger in het Nederlands gebruikt voor allerlei dingen van klein formaat, zoals een dwerggeranium en een damesparapluutje. En dat woord voor een klein damesparapluutje doet ons sterk denken aan de sfeer in heel oude Agatha Christie-detectives waarin een vrouwelijke detective de hoofdrol speelde en vanuit een dorpse theesalon vol dames met hoeden en kleine parapluutjes haar informatire inwon over diverse misdaden
Een tompouce, ook wel geschreven als ‘tompoes’, is een gebakje van twee lagen bladerdeeg met banketbakkersroom ertussen. Over de tompouce en zijn herkomst zijn veel verhalen verteld. Zo schrijft de Dikke van Dale dat dit gebakje zo genoemd is omdat het kruimelt bij het opeten. Dat kruimelen doet denken aan de kruimels van Klein Duimpje. Veel Nederlanders dachten dat Tom Pouce daarom dezelfde figuur was.
Ook kennen Nederlanders Tom Poes, de slimme kat in de verhalen van Ollie B. Bommel. De kans is groot dat de bedenker van het taartje zich heeft laten inspireren op de millefeuille, de Franse variant van een taartje met drie lagen bladerdeeg.
De postzegelserie Typisch Nederlands besteedt dit jaar aandacht aan etenswaren en gerechten die kenmerkend voor ons land zijn. In deze 4e uitgifte staat de tompouce centraal. Een tompouce, ook wel geschreven als tompoes, is een gebakje in de vorm van een kleine baksteen. Het is opgebouwd uit twee lagen bladerdeeg, met daartussen banketbakkersroom of slagroom. Op de bovenkant zit glazuur, meestal roze van kleur (of oranje op Koningsdag).
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft117 leden.
...DE NVPH IS ER DOLBLIJ MEE.... EEN HEERLIJKE POSTZEGEL WEER EN NU MET EEN TOMPOUCE ER OP... MMM... LE LIKT JE VINGERS ER BIJ AF....