• Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Onze man in Barcelona: veranderende wereld

  BARCELONA - "Het gaat allemaal hier een stuk beter," verklaart onze correspondent in Barcelona. Veel van zijn vrienden werken in ziekenhuizen en hij hoorde hun nare berichten sinds de dramatische Corona-explosie. Maar nu gaat het beter. "Er zijn veel minder patiënten alhoewel wel 20.000 mensen tijdens hun werk zijn besmet. Toch is men hier al over de ergste schrik heen. Er worden steeds meer patiënten genezen verklaard."

Er is wel sprake van een veranderende wereld. Nu maar ook straks na de Coronacrisis. Bij ons in Nederland is sprake van de nodige onrust. Bijvoorbeeld in de vastgoedbranche verwacht men dat straks heel wat kantoren leeg zullen blijven.

"Dat zal zeker een schok teweeg brengen maar persoonlijk vind ik dit ook een heel interessante tijd voor iedereen. Er zullen zeker minder mensen constant op kantoren gaan werken. Dat betekent inderdaad een verschuiving binnen de vastgoedbranche. Maar het is nu ook een tijd waarin werknemers binnen de werksituatie als volwassenen zullen worden behandeld. De teamleider of de chef of baas zegt aan het begin van de week precies wat er viijdag klaar moet zijn. Je hoeft niet persé meer van 9 tot 5 naar kantoor in je goeie pak met stropdas klaar te zitten. Het gaat er alleen om dat je voldoende produktief bent. Het werk moet op tijd klaar. En je mag zelf weten wanneer je het doet. En waar je het doet."

En als je het nu midden in de nacht doet? Of je moet iemand overdag er voor opbellen? Of je komt er niet uit en wilt iemand raadplegen... Dat kan je niet in het holst van de nacht doen. En als diegene die je wilt spreken zich ook al niet aan kantoortijden houdt zit je maar mooi.

"Het zal er alleen om gaan dat je produktief bent. Natuurlijk moet je eventueel iemand kunnen bellen. Daarvoor is de mobiel handig. Heel veel mensen werken de hele dag met documenten of aan onderzoeken, ontwerpen of statistieken, Anderen delen hun werk praktischer in zodat veel thuis kan worden gedaan. Je hoeft niet meer elke morgen kant en klaar daar op kantoor je ochtendhumeur te bedwingen en te vragen naar de kinderen en de vrouw van de baas. Hoe het met ze gaat.... Je bent nu vrij en zelfstandig."

Met dat belangstellend vragen naar de vrouw van de baas zou ik toch een beetje oppassen. En is het niet jammer van die mooie grote lege kantoren?

"Hier in Barcelona heb je geweldige kantoren die lijken op een ludiek ingerichte showroom van IKEA. Daar wordt door de medewerkers plaats genomen om te brainstormen op grote zitzakken naast de pingpong bar of biljarttafel. Allemaal ter verhoging van de creativiteit..."

Ze hebben ook extra tijd nodig voor de therapeut en de festivals die soms nogal laat eindigen. Dan is thuiswerken niet zo gek natuurlijk want je kunt uitslapen.

"Op mijn yogalessen zien de hard werkende deelneemsters er elke keer nu veel beter uit dan vroeger want ze hoeven niet meer uren heen en weer te rijden met de auto naar de zaak. Geen files meer. Minder luchtvervuiling en veel minder stress. Een kado van dagelijks een uur reistijd minder door thuiswerk. Ze zien er allemaal veel beter uit... Een heel verschil met werken vroeger. Dan zat je 20 of 30 jaar lang op een grijs kantoor met grijze windowdressing. Netjes in het pak en in al die jaren nog geen dag ziek geweest. Hun hele leven ploeteren voor een vriendelijke knikje van de baas. Verder niets..."

Met hier en daar een mazzeltje met Kerst of het veelbesproken personeelsfeest.

"Hou op zeg. Tegenwoordig doen ze elke vrijdag aan teambuilding, Ze sluiten zich op in een escaperoom en gaan om strijd moeilijk doen om te kijken hoe ze uit die afgesloten ruimte komen. Het kantoor van de toekomst in Barcelona is er voor vrijdag na-middag en biedt volop speelruimte. Meer mensen werken thuis en besteden de rest van de tijd aan hun hobby. Forenzen? Liever niet dus. Werk veel thuis of in de buurt. Eet gezellig samen met buren. En eet vooral voedsel wat uit je eigen buurt komt. Groente en fruit die niet eerst van hot naar her gevlogen is.."

Nice ... Nederland is blij dat de mensen in Barcelona een positieve verandering zien aankomen na de virusexplosie want die bracht ook hele moeilijke ervaringen met zich mee. Bedankt Michell voor het optimisme bij jullie.

"Graag gedaan. Ik geef een roos aan alle lieve mensen in Nederland. Wij hier zien absoluut weer licht aan het eind van de tunnel."

ILLUSTRATIE: ÏK GEEF EEN ROOS AAN ALLE LIEVE MENSEN IN NEDERLAND...

TEKST & TEKENING : MICHELL KOOPMAN / REDACTIE