• Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Onze man in Barcelona: Ander concept

  BARCELONA - "Veel mensen hebben meer tijd dan ooit door de lockdown en kijken vaker naar woninginrichting-programma's op tv. Misschien waren ze tot nu toe best tevreden met hun huis maar opeens denken ze:'Wat een rommel is het hier toch. Waarom is het bij mij niet zo leuk en zo mooi'..." Dat kan. Maar gistermiddag zag ik nog een Nederlands tv- programma over een chique woonboerderij met twee bewoners die een elkaar aanvullende maar volledig contrasterende smaak er op na houden. De binnenhuisarchitect kon er twee nachten niet van slapen maar het lukte hem toch wel de nieuwe inrichting tot hun volle tevredenheid voor elkaar te krijgen.

"Wakker liggen vanwege je binnenhuisarchitectuur... Zal je maar gebeuren. Ik denk dat Nederlanders veel meer tijd en geld aan hun woninginrichting besteden dan anderen. Altijd als ik in Nederland ben sta ik er weer van te kijken. Ze volgen zo minutieus de trends. Nu zie je bijvoorbeeld bijna overal hetzelfde: alles grijs en wit en vooral heel kaal. Dat zie ik vooral terug op Facebook waar zoveel huizen te koop staan en je kunt er naar binnen kijken. Allemaal precies hetzelfde interieur met misschien de keuken of toilet op een andere plek. Verder elkaars spiegelbeeld. Ongelooflijk. Je vraagt je af of niemand ooit denkt: Ben ik het goeie huis binnen gestapt... Is dit wel mijn huis?"

In dat tv-programma gister had de architect het heel smaakvol gedaan. Er was een vertrek met een zacht soort diepblauwe muren en prachtige kunst aan de muur, Een speciale tv-kamer met strakke leren banken. De architect zei dat hij in dit huis een luxe hotelsfeer wilde introduceren...

"Typerend voor Nederland. Luxe hotelsfeer. Ze willen je het gevoel ontnemen dat je gewoon thuis zit. Voelt u zich alstublieft hier in de lounge van een duur hotel. Vroeger stond op elke deurmat: Welkom thuis... En nu vindt dus het omgekeerde plaats.Voelt u zich absoluut hier niet thuis."

Misschien zetten mensen zich daarmee af tegen 'de gezelligheid van weleer'? Denkend aan veel kleedjes, vazen en beelden. Zogenaamde tierlantijnen. Ze willen het heel Anders. In het grijze interieur zie je vaak een gele lamp of een rode stoel als accent...

"Alles is nu heel stylish. Je had vroeger heel sterk de trend van less is more. Met die winkels zoals van Calvin Klein en Armani. Er waren dan etalages met maar één paar schoenen er in. Dat was een heel ander concept dan tot dan toe bekend. Nu is er weer een andere trend. Nu word jij geacht een winkel binnen te gaan omdat jij de sfeer 'begrijpt'. Als je die niet begrijpt loop je maar lekker door want 'wij hebben het veel te druk om jou de sfeer uit te leggen."

Druk? Tegenwoordig heeft niemand het druk in de winkels hier in Nederland. Behalve dan de supermarkten. In Barcelona wel?

"Daar kan je helemaal niets over zeggen in Coronatijd. In Spanje is voor de versoepeling van de lockdown in verschillende delen van het land voor andere maatregelen gekozen. Vanmorgen mocht ik van 8 tot 10 uur buiten lopen. En vanavond weer vanaf 8 uur. De verschillende generaties mogen bij ons in Barcelona op verschillende tijden naar buiten zodat de kwetsbare mensen niet besmet worden. Het duurt ook allemaal wel een beetje lang. De algemene leefstijl is hier super-minimalistisch geworden zou je kunnen zeggen. Zeker voor de grote luxe winkels. Geen fijn gezicht... Die winkelpaleizen zijn en blijven voorlopig allemaal dicht. Helemaal lockdown. En zij moeten het straks in de normale wereld eerst nog maar eens proberen het weer druk te krijgen."

...GRIJS, WIT OF KAAL MET EEN ACCENT ALS EEN RODE STOEL..

TEKST: MICHELL KOOPMAN / REDACTIE

ILLUSTRATIE: MICHELL KOOPMAN