• Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Trump: Open die kerken vandáág nog...

  WASHINGTON - De spanningen namen zaterdag toe nadat de Amerikaanse president Donald Trump eiste dat de staten de kerken en andere gebedshuizen moeten toestaan opnieuw open te gaan na de sluiting vanwege de pandemie van het coronavirus. Door te zeggeni dat Amerika juist nu meer gebed nodig heeft, dreigt hij het gezag van de gouverneurs te ondermijnen, hoewel hij dit vanwege de grondwettelijke beperkingen niet kan doen. .

"Sommige gouverneurs hebben drankwinkels en abortusklinieken wel geopend maar niet de kerken en andere gebedshuizen," klaagde de president in het Witte Huis. "Dit klopt totaal niet. Dus corrigeer ik deze onrechtvaardigheid en roep gebedshuizen op om hun onontbeerlijke taak te verrichten," liet hij de verslaggevers weten.
"De gouverneurs moeten op dit moment het juiste doen en deze zeer belangrijke gebedshuizen onvoorwaardelijk open stellen ", voegde hij er vervolgens aan toe. Voor dit weekeinde. Als zij het niet doen, zal ik de gouverneurs buitenspel zetten. In Amerika hebben we nu meer gebed nodig, niet minder."

Trumps toespraak was ook gericht aan een deel van zijn politieke achterban. Er is een enorm debat in Amerika  over de geloofsvrijheid omdat de kerken nu gesloten zijn door de corona pandemie. Trump kan het niet uitstaan dat juist abortusklinieken en bars en winkelcentra in bepaalde staten wel open mogen maar kerken niet. Hij is nu al vast strategisch bezig zijn achterban te bereiken voor de verkiezingen in November.

In Amerika vormen de christelijke evangelische kiezers een belangrijke supportgroep waarvan velen trouw gaan stemmen wat lang niet elke Amerikaan doet. Van de totale bevolking zou volgens verschillende onderzoeken ongeveer 1 op de 4 Amerikanen tot de christelijke evangelische kiezers waarvan stemt 80% van de kiezers op Trump. Dit is een belangrijke groep.

Na zijn verklaring die twee minuten duurde verliet de president het podium van de perskamer zodat er geen vragen konden worden gesteld. Maar het was al direct duidelijk dat lang niet alle gouverneurs overtuigd waren van de urgentie van de eisen van de president. Rhode Island Gouverneur Gina Raimondo, lid van de Democratische Partij, waarschuwde meteen dat kerken en andere gebedshuizen hun diensten waarbij mensen fysiek aanwezig kunnen zijn in haar staat pas volgend weekeinde zullen hervatten. Ook zei ze het te betwijfelen of Trump wel het gezag heeft om zo'n eis op te leggen. "Het gaat veel te ver om Staten er toe te dwingen om dit weekend de kerken te heropenen. Ze zijn er nog niet niet klaar voor," aldus Raimondo. "Ons plan is goed. Ik blijf erbij."

Maar New Hampshire Gouverneur Chris Sununu, een Republikein, beloofde dat hij de herziening van de federale richtlijnen zou overwegen, maar benadrukte tevens dat hij zelf dit besluit nam. Religieuze groepen reageerden met gemengde gevoelens op Trumps'  bevel. Sommige groepen prezen juist de overwegingen van de president.

Maar rabbi Jack Moline, voorzitter van Interfaith Alliance, beweerde dat het "volledig onverantwoordelijk" was van Trump om op te roepen tot een massale heropening van kerken en synagoges. "Geloof is essentieel,.En elkaar kunnen ontmoeten is ook nodig. Maar beiden mogen niet de gezondheid van mensen in gevaar brengen door persé hieraan te willen deelnemen. Het virus maakt geen onderscheid tussen soorten bijeenkomsten, en de president zou dat ook niet moeten doen."

De eisen van de president leken echter wel weer een morele oppepper voor kerken in de Verenigde Staten die een rechtszaak hebben aangespannen tegen de virus-sluitingen. In Minnesota, weigerde de democratische Gouverneur Tim Walz bijvoorbeeld deze week om de kerksluiting op te heffen. Daarop verklaarden de Rooms-katholieke en sommige Lutherse leiders zelfverzekerd dat ze dit verbod zouden trotseren en de eredienst zeker zouden hervatten.

Te midden van al deze onzekerheid liet de Nationale Gezondheidsorganisatie (het CDC) enige steken vallen door veel te laat met hygiënische adviezen voor kerkgangers te komen. De woordvoerster van Het Witte Huis kreeg het na de persconferentie nog even aan de stok met de journalisten. Ze zei dat er een kamer vol journalisten was die wanhopig graag de kerken gesloten wilden houden.

Eén van de journalisten zei juist heel graag een dienst in de kerk bij te wonen."Het enige wat wij aan de de president willen vragen: Is het wel veilig?" Maar dat kon niet want de president was inmiddels al weg.

DOOR STEFAN J. BOS - BosNewsLife & WORTHY NEWS