• Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 'Photographic Paintings'

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Vreemde toestanden in Europa door corona

  De Franse regering is afgetreden vanwege de gevolgen van het coronavirus en economische zorgen. Op 3 juli trad de Franse premier Edouard Philippe af en werd Jean Castex benoemd tot nieuwe premier. Dat gebeurde dus vorige week vrijdag.

Een Franse rechtbank gaat nu een onderzoek instellen naar het vermeende misbruik van de coronaviruspandemie door de vertrekkende Franse regering. De aankondiging hiervan komt terwijl elders in Europa, en in de voormalige Sovjet-Unie, de spanningen ook toenemen over de manier waarop de leiders met de crisis omgaan.

Het Franse gerechtelijk onderzoek richt zich op drie hoge ambtenaren, waaronder de vertrekkende premier Edouard Philippe. Het volgt op klachten van vakbonden en artsen over tekorten aan medische apparatuur tijdens de coronaviruspandemie. De autoriteiten zeggen dat in Frankrijk bijna 30.000 mensen zijn overleden aan de coronavirusziekte Covid-19.

Het gerechtshof van de Republiek onderzoekt ook mogelijke wangedrag van Agnès Buzyn, de voormalige minister van Volksgezondheid, en haar opvolger Olivier Véran.

De aankondiging van het onderzoek kwam nadat de nieuwe premier van Frankrijk, Jean Castex, had gewaarschuwd "dat de economische crisis van de pandemie al aanwezig is". Buiten zijn ambtswoning voegde hij er tegen de verslaggevers aan toe: "Onze prioriteiten zullen dus moeten evolueren, de manier van werken zal moeten worden aangepast. We zullen als land moeten samenwerken om deze crisis het hoofd te kunnen bieden. bestrijden.

Castex zei ook dat hij de structurele hervormingen van Philippe, die vrijdag onder druk van de president is afgetreden, zou voortzetten. Elders in Europa hebben ook regeringsleiders en andere functionarissen moeite om de gevolgen van de pandemie op te vangen.

Ook in de voormalige Sovjet-Unie nemen de spanningen toe over de manier waarop de leiders de coronacrisis het hoofd te bieden.
In Spanje heeft de regering van de regio Catalonië na een sterke toename van het aantal besmettingen opnieuw coronaviruscontroles uitgevoerd op een gebied waar 210.000 mensen wonen. President Quim Torra zei dat niemand Segrià, een landbouwgebied ten westen van Barcelona, waartoe ook de stad Lleida behoort, zou mogen betreden of verlaten.

De spanningen tussen de EU-landen onderling nemen ook toe. De Portugese minister van Buitenlandse Zaken heeft bijvoorbeeld gezegd dat het "absurd" is dat zijn land wordt uitgesloten van een lijst van landen waarvoor geen quarantaine zal gelden voor mensen die naar Engeland terugkeren.

Critici vermelden momenteel ook dat Britse ambtenaren of hun familieleden de regels overtreden. In het laatste geval heeft de vader van de Britse premier Boris Johnson zijn besluit nogal merkwaardig verdedigd om via Bulgarije naar Griekenland te vliegen. Hij zou zijn eigendom daar "COVID-proof" willen maken voordat hij het eventueel verhuurt. De commentaren zeiden echter dat dit - op zijn minst - in strijd was met de geest van de Griekse coronavirusrestricties en met de huidige reisbegeleiding in Groot-Brittannië.

Alles gaat ook buiten West-Europe niet helemaal goed. In de voormalige Sovjet-Unie: In Rusland heeft een Russisch-orthodoxe kerkelijke rechtbank een coronavirus verloochenende geestelijke uit het priesterschap gezet nadat hij de controle over een klooster had overgenomen! Er werd zelfs gezegd dat hij daarvoor de nonnen uit het klooster heeft verjaagd.

En in Armenië verscheen de politie in de kantoren van twee onafhankelijke televisiestations die kritisch staan tegenover de regering. Zij hielden zich niet aan de geboden social distancing voor de camera. Dit werd door de regering beoordeeld als schending van de regels ter voorkoming van infecties tijdens de pandemie van het coronavirus en politieke en de mediakanalen werden verzocht hun kantoren te verlaten.

Kleine en grote ontwikkelingen die allemaal een bredere bezorgdheid onderstrepen over de negatieve gevolgen van de coronaviruspandemie voor het beleid en de economie in Europa en daarbuiten die nog lang niet voorbij zijn.

DOOR: STEFAN J. BOS
BosNewsLife & WORTHY NEWS