• Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

FOAM: Know How Furiously Your Heart is Beating ...

  Magnum fotograaf Alec Soth (1969) werd bekend als de chroniqueur van het bestaan in de marges van de Amerikaans samenleving. Als fotograaf maakte hij in 2004 naam met zijn serie Sleeping by the Mississippi waarin de zonderlinge en onopgemerkte plekken en personen centraal staan die hij aantrof tijdens zijn reizen langs de rivier. Na een grootschalig retrospectief in 2015 volgde voor de fotograaf een periode van bezinning, waarin hij niet reisde en nauwelijks fotografeerde.

Zijn meest recente project I Know How Furiously Your Heart Is Beating is het resultaat van deze persoonlijke zoektocht en markeert een vertrek van Soths eerdere werk. De fotograaf vertraagde zijn werkproces en keerde de lens naar binnen. Foam presenteert de eerste museale tentoonstelling van zijn nieuwe serie, bestaande uit stillevens van bescheiden bezittingen en portretten van uitzonderlijke mensen in hun persoonlijke omgeving.

Startpunt van de serie is een portret uit 2017 van de op dat moment 97-jarige choreograaf Anna Halprin in haar huis in California. Het contact met deze opmerkelijke vrouw in haar meest vertrouwde omgeving betekende voor Soth een doorbraak. In plaats van de focus te leggen op een plek, gemeenschap of bevolkingsgroep concentreerde hij zich op het individu en diens persoonlijke leefomgeving.

In tegenstelling tot veel van Soths eerdere beeldverhalen was de locatie daarbij niet leidend, maar het resultaat van spontane ontmoetingen. De soms wanhopige zoektocht naar menselijk contact, of juist het gebrek daaraan, is een constante in het werk van Soth. In een poging nog dichterbij zijn onderwerp te komen werkte de fotograaf voor deze serie bij mensen thuis met een trage grootbeeldcamera en fotografeerde vrijwel uitsluitend bij daglicht. Deze bewerkelijke manier van fotograferen neemt veel tijd in beslag, waarbij de geportretteerde lang stil moet zitten.

Behalve tijd was ook ruimte een belangrijke factor in het overbruggen van de grens tussen fotograaf en onderwerp. Hoewel een zekere afstand wordt gecreëerd door ramen, deuren en doorkijkjes, doorbreken deze tegelijkertijd de grens tussen de binnen- en buitenwereld. Het resultaat is een intiem en uiterst persoonlijk beeld, een foto als een dagdroom.

Soths foto’s worden vaak vergeleken met poëzie. Een duidelijke verhaallijn ontbreekt vaak in zijn fotoseries. Door weglating en suggestie wordt ruimte gelaten aan de verbeelding. I Know How Furiously Your Heart Is Beating ontleent zijn naam aan het gedicht The Gray Room van Wallace Stevens uit 1917, waarin subtiele uiterlijke observaties vurige emotie doen vermoeden. Net als in Stevens’ gedicht sluimert er een even rijke als onbereikbare binnenwereld in Soths portretten en stillevens.

Alec Soth (1969) woont en werkt in zijn geboorteplaats Minneapolis. Zijn werk is te zien geweest in solotentoonstellingen van toonaangevende musea, waaronder Jeu de Paume in Parijs, FOMU in Antwerpen, Walker Art Center in Minneapolis en MediaSpace in Londen. Zijn werk is onderdeel van belangrijke museumcollecties van onder meer het J. Paul Getty Museum in Los Angeles, Minneapolis Institute of Arts, Museum of Contemporary Art in Chicago, MoMA in New York en San Francisco Museum of Modern Art.

De kunstenaar publiceerde verschillende monografieën, waaronder Looking for Love (2012), Sleeping by the Mississippi (2004), NIAGARA (2006), Dog Days, Bogotá (2007), Paris/Minnesota (2007), Last Days of W (2008), Broken Manual (2010), From Here to There (2010), La Belle Dame Sans Merci (2011), Songbook (2015), Gathered Leaves

(2015) en zijn meeste recent uitgegeven I Know How Furiously Your Heart Is Beating (2019). In 2008 startte Soth ‘Little Brown Mushroom’, een multimediaal platform voor storytelling.
Soth ontving verschillende onderscheidingen en fellowships, waaronder de Infinity Award van het International Center of Photography in 2011 en het Guggenheim Fellowship in 2013. Hij is fotograaf bij Magnum Photos en wordt vertegenwoordigd door Sean Kelly in New York, Weinstein Hammons Gallery in Minneapolis, Fraenkel Gallery in San Francisco en Loock Galerie in Berlijn.

Alle werken in de tentoonstelling zijn in bruikleen van Loock Gallery, Berlijn.

EXPO IN FOAM: Alec Soth – I Know How Furiously Your Heart is Beating is van 11 september tot en met 6 december te zien in Foam.
Foam is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur, do/vr van 10.00 tot 21.00 uur.
FOAM
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam

+ 31 (0)20 5516500