• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

EXPO: The Politics of Design

  DEN BOSCH - Deze herfst presenteert Design Museum Den Bosch het werk van de visionaire ontwerper, criticus en activist Victor Papanek (1923-1998). Zijn beroemde boek Design for the Real World: Human Ecology en Social Change (1970) staat voor een radicale visie op ontwerpen waarin duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid belangrijker zijn dan consumptie en commercie. De tentoonstelling toont zowel een retrospectief van zijn werk als de manier waarop hedendaagse ontwerpers meer dan ooit met deze thema’s bezig zijn.

Een essentiële tentoonstelling voor iedereen die zich afvraagt hoe je kunt bijdragen aan een betere wereld! Samen met de ontwerpers van Minitopia (die een perfect voorbeeld zijn van de hedendaagse weerslag van het werk van Papanek) is er een uitgebreid publieksprogramma met een debatmiddag, excursies, boekpresentatie en pop-up galerie. Design is veel meer dan alleen iets vorm geven. Het maakt deel uit van onze leefwereld en kan dus een instrument zijn voor politieke verandering. Dit was de benadering van Victor Papanek. Hij zag design als een belangrijke factor voor sociaal welzijn, een idee dat vandaag meer dan ooit relevant is.

Op de vlucht voor de nazivervolging in Wenen emigreerde Papanek in 1939 naar de Verenigde Staten, waar hij de meest invloedrijke pionier van de twintigste eeuw werd op het gebied van sociale, ecologische en politiek georiënteerde ontwerppraktijken. Zijn boek Design for the Real World: Human Ecology and Social Change (1970) is een manifest van designactivisme. Het is vertaald in meer dan twintig talen, is sinds zijn oorspronkelijke uitgave nooit uit druk geweest en blijft een van de meest gelezen boeken over ontwerp ooit gepubliceerd. Papanek pleit in dit boek voor een radicale verandering: in plaats van in dienst te staan van massaconsumptie en winstbejag, moet design de uitdagingen van de 'echte wereld' aanpakken, zoals die van inclusie, sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid.

De debatten van vandaag over sociaal ontwerp en design thinking zijn gebaseerd op de ideeën van Papanek. Toch bleef deze grote denker, die zo uitgesproken tegen alle trends en rages was, over het algemeen onbekend bij een groter publiek. De tentoonstelling Victor Papanek: The Politics of Design is het eerste grote retrospectief van zijn werk, geplaatst in de context van zowel zijn tijd als de hedendaagse designscene.

Victor Papanek: The Politics of Design is te zien op de grote eerste verdieping van het museum. De tentoonstelling bestaat uit vier delen. In de introductie leer je Victor Papanek beter kennen aan de hand van een tijdslijn. Je ziet zijn vroege werk, alsmede dat van zijn tijdgenoten en inspiratiebronnen Frank Lloyd Wright, Charles & Ray Eames en Isamu Noguchi. Het tweede deel van de tentoonstelling is helemaal gewijd aan het boek Design for the Real World: Human Ecology and Social Change.

Het derde deel gaat dieper in op de sociale kritiek die de kern vormde van Papaneks werk. Hij riep designers op om niet alleen decoratieve gadgets voor rijke witte Westerse mensen te ontwerpen, en richtte zijn blik expliciet op hen die in de mainstream ontwerpcultuur minder aan bod kwamen: niet-Westerse mensen, vrouwen, kinderen en mensen met een beperking. Belangrijk hierbij is dat ontwerpers niet alleen voor hen ontwerpen, maar dat ze actief betrokken worden bij het ontwerpproces. Het vierde en laatste deel van de tentoonstelling gaat over duurzaamheid. Zijn mantra ‘doing the most with the least’ is nog steeds een belangrijk uitgangspunt voor veel ontwerpers.

Samen met de initiatiefnemers en ontwerpers van Minitopia organiseert Design Museum Den Bosch een weekend over de vraag wat de verantwoordelijkheid van de ontwerper in crisistijd is. Minitopia helpt bij het creëren van innovatieve, duurzame woonlocaties, waarin veel ruimte is voor solidariteit en saamhorigheid. Het zijn veelal woningen die compact, flexibel, kant en klaar of modulair zijn.

Ontworpen met een app, en gebouwd met natuurlijke bouwstoffen of door slim gebruik te maken van bestaande materialen. In Den Bosch hebben ze op de locaties Poeldonk en De Rompert kleinschalige, circulaire gemeenschappen gerealiseerd. Daarmee staan ze in een directe lijn met de denkbeelden van Victor Papanek. Het weekend vindt plaats van 11 t/m 13 december en op het programma staat onder andere de lancering van het boek Minitopia, een debatmiddag, excursies naar Minitopia in combinatie met een bezoek aan de expositie en een mobiele galerie bij het museum.

In Design Museum Den Bosch zijn nog steeds voorzorgsmaatregelen van kracht tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo wordt er extra goed schoongemaakt en vragen we bezoekers eenrichtingsverkeer aan te houden in de gangen en op de trap. Ook kan er maar een aantal bezoekers tegelijkertijd in het museum aanwezig zijn. Hoewel we ook kaarten aan de deur verkopen, is het daarom slim om vooraf een ticket te reserveren online.

Design Museum Den Bosch presenteert Victor Papanek: The Politics of Design
17 oktober 2020 – 7 februari 2021