• Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Wereld-koffiedag

   Koffie met mate is gezond voor je hart. Koffie is zo populair dat het zelfs zijn eigen dag heeft: deze donderdag was het internationale koffie-dag. En er is goed nieuws voor de liefhebbers. Met mate koffie drinken geeft minder kans op hartziekten, beroerte en diabetes. Maar de manier waarop de koffie gezet wordt speelt een belangrijke rol.


“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid”, vertelt Nienke van der Putten, adviseur medische informatie bij de Hartstichting. “Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt.”

Maar dat effect op de bloeddruk en het hart verdwijnen in de loop van de dag weer. En de voordelen voor de gezondheid lijken groter dan de nadelen. Uit een groot onderzoek dat verschenen is in de European Journal of Preventive Cardiology, blijkt dat het drinken van gefilterde koffie samen gaat met een lagere sterfte dan wanneer iemand geen koffie drinkt. Voorwaarde is wel om mate te houden, tot maximaal vier kopjes koffie per dag. Voor espresso of koffiecups zijn dat er twee of drie.


Van der Putten: “Het is niet duidelijk wát koffie zo gezond maakt. Mogelijk spelen antioxidanten in koffie een rol. Dit zijn stoffen die helpen om schade aan cellen tegen te gaan. “Ook mensen met hart- en vaatziekten of met een hoge bloeddruk kunnen prima met mate koffiedrinken.”

"Koffie is natuurlijk ontzettend lekker”, vindt Paul Sharo, eigenaar van een koffiebranderij in Rotterdam. Hij ziet dagelijks hoe populair koffie is, zijn winkel zit vaak vol. “Overal op de wereld zijn mensen bezig met koffie. Het is voor mij een uitdaging om te zoeken naar kleine boeren met mooie producten, om zo steeds te vernieuwen.”

Zelf drinkt hij zijn koffie het liefst zwart. En meer dan de maximaal vier aanbevolen kopjes per dag. “Koffie met melk werd altijd het meeste gedronken” merkt hij bij zijn klanten. “Maar we zien nu een verschuiving. Mensen blijven weg van dierlijke producten en kiezen eerder voor een koffie met bijvoorbeeld havermelk.”

Wat er ín de koffie gaat speelt mee in het gezondheidsadvies. Van der Putten: “Om overgewicht te voorkomen kun je je koffie het beste zonder melk en suiker drinken. Dan krijg je geen extra calorieën binnen. Melkpoeder kun je beter helemaal niet nemen. Daar zit veel verzadigd vet in, en dat verhoogt je cholesterol.”

Ook moet koffie gefilterd zijn, benadrukt Van der Putten. “In koffiebonen zit het vettige stofje cafestol, ook cholesterol verhogend. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe minder van deze stof in de koffie komt. En dus hoe gezonder de koffie is. Kookkoffie of koffie gezet met een cafetière wordt niet gefilterd en is daarom minder gezond.”

Op de vraag of filterkoffie niet erg ouderwets is reageert Paul; “Nee, filterkoffie is juist heel modern! Er zit heel veel aandacht in. Het is eigenlijk weer een nieuwe manier van koffie zetten. En helemaal van nu."

KOFFIE MET MATE GEDRONKEN IS DUS BEST GEZOND... (DIT IS GEEN ADVIES VAN DOUWE EGBERTS OF MELITTA-FILTERS MAAR VAN DE HARTSTICHTING...)