• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

The Kingmaker, For Sama en Collective tijdens IDFA op tv

  Deze maand start de 33ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Als hoofdsponsor van het IDFA leidt de VPRO de documentaireliefhebber door de wereld van de documentaire in de gids, op televisie, radio en online. De VPRO zendt The Kingmaker, For Sama en Collective uit. Voormalig first lady van de Filipijnen Imelda Marcos, weduwe van Ferdinand Marcos, staat in het collectieve geheugen gegrift als de vrouw met de enorme hoeveelheid schoenen. Na haar vlucht met haar man naar Haïti tijdens de volksopstand van 1986, keert Imelda Marcos alleen terug uit ballingschap.

Alsof er niets gebeurd is, baadt ze schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als moeder van het volk. Via haar zoon doet ze opnieuw een gooi naar de macht. Bekroond filmmaker en fotograaf Lauren Greenfield (o.a. Queen of Versailles) volgt deze excentrieke vrouw die zich zelfverzekerd neerzet als vaderlandslievende weldoenster, maar zo de geschiedenis van macht en corruptie herschrijft.

De documentaire was vorig jaar te zien op het IDFA in het programma onderdeel Masters. The Kingmaker  is dinsdag 24 november, 23.35 uur op NPO 2 en vanaf 22 november al online te zien via NPO Start.

De Syrische burgerjournalist Waad Al-Kateab legt ook van binnenuit met een handheld camera de opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo vast. Haar persoonlijke verslag beslaat vijf jaar en eindigt eind 2016 wanneer ze met haar man en jonge dochter gedwongen wordt de stad te verlaten. Ze draagt de film op aan Sama. 'Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.'
De documentaire is overladen met prijzen, waaronder de publieksprijs op IDFA 2019 en de prijs voor Beste Documentaire op het filmfestival van Cannes.
For Sama, woensdag 2 december, 22.20 uur op NPO 2 en vanaf 29 november al online te zien via NPO Start.

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering.

Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp, vanaf het moment waarop bekend werd dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. Hij spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekten dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectans gebruikten, met de minister van Volksgezondheid en met de slachtoffers van een corrupt zorgsysteem in een disfunctionele staat.

Collective was een van de successen van het IDFA 2019. Collective, dinsdag 8 december, 23.25 uur op NPO 2 en vanaf 6 december al online te zien via NPO Start.

The Kingmaker, For Sama en Collective: 24 november, 2 en 8 december bij VPRO op NPO 2

FOTO: IMELDA MARCOS