• Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Minister Slob beperkt topsalarissen omroepen

  Topbestuurders van publieke omroepen gaan vanaf 1 januari 2021 minder verdienen. Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) verlaagt hun maximumsalaris met tienduizenden euro’s zodat deze binnen maatschappelijk verantwoorde grenzen valt.

Op dit moment geldt voor hen nog het algemene maximum van de Wet normering topinkomens (209.000 euro in 2021). Alle omroepbestuurders kunnen nu evenveel verdienen, ongeacht de omvang van de omroep, het bereik en het aantal leden. Minister Slob: ,,Dit is de samenleving niet goed uit te leggen. Met publiek geld moet je zorgvuldig omgaan. Daarom heb ik passendere en lagere maxima vastgesteld. Zo is het ook in andere sectoren geregeld.’’

In de praktijk betekent dit dat zo’n 25 van de bijna 40 topbestuurders de komende jaren salaris moeten inleveren. De publieke omroepen worden voortaan verdeeld in vier verschillende categorieën met bijpassende salarissen. In welke categorie een omroep thuishoort, hangt af van de complexiteit ervan. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar het bereik van de omroep en het aantal leden. Hoe complexer, hoe zwaarder de bestuursfunctie en hoe hoger het maximumsalaris.

Het gaat in 2021 om 148.000 euro voor bestuurders van bijvoorbeeld PowNed en Omrop Frylân, 176.000 euro voor onder meer NTR en Omroep Brabant en 193.000 euro voor EO, MAX, STER en VPRO.

De salarissen van zittende bestuurders die straks de nieuwe grenzen overschrijden, moeten in maximaal 7 jaar worden afgebouwd. Nieuwe topbestuurders vallen direct onder de verlaagde maxima.Het verlagen van de maximumsalarissen is een onderdeel van de plannen van minister Slob om het publieke bestel toekomstbestendig te maken.

Wie als freelancer wel eens te maken heeft met mensen op deze hoge posten waar van de salarissen nu beperkt worden, weet dat zij een grote verantwoordelijkheid zo goed mogelijk waar proberen te maken ook in onzekere en wisselvallige tijden. Dat geeft bepaalde spanningen. Natuurlijk moeten daar in verhouding de juiste beloningen tegenover kunnen staan ook al omdat zij vaak grote kosten maken. Maar moet het financiële verschil met anderen -lager geplaatsten in de keten van medewerkers - zo idioot groot worden? Natuurlijk ligt het geld van de topbestuurders niet los op de plank pasklaar cash om onder de armen te verdelen. Dat kan ook niet. 

En het is ook prima dat mensen die veel geld verdienen dure projecten aankopen of daarin investeren want daardoor wordt er weer door anderen geld verdiend. Maar het is eveneens beschamend dat er gelijktijdig zoveel mensen die hun hele leven hard hun best deden in ons land van de voedselbank hun eten moeten ontvangen, daklozen verscholen ergens staan te bedelen en arme mensen vanwege de corona het door hun ontvangen eten buiten in de kou moeten opeten terwijl er grote gebouwen ongebruikt leeg staan.

Deze situaties zijn niet allemaal zo eenvoudig op te lossen maar er en blijven gelukkig ook altijd veel mensen die - heel vaak onzichtbaar- graag anderen helpen. Het is een grote troost vooral richting Kerstmis dat mensen lang niet altijd allemaal verwachten dat alles dan draait om nog meer luxe aankopen en nog groter en nog imponerender bezit maar dat zij bereid zijn hun medemens vol vertrouwen in de ogen te kijken en waar dat kan en nodig is respectvol helpen.  Iedereen is 'iemand' net als jijzelf en mocht diegene die je tegenkomt je hulp willen misbruiken - dat gebeurt ook- dan kun je er nog altijd van afzien die te geven. Zakelijk is corona voor velen desastreus maar het maakt lang niet iedereen ongelukkig. het kan ook heel anders werken. Mensen hebben meer ruimte om zich te ontspannen.

Het is een pleister op de wond maar veel mensen zeggen ook dat de coronacrisis hun rustiger heeft gemaakt. Iemand zei: "Ik kom veel meer bij mezelf nu ... " Met zo'n mondkapje op lijken we ook allemaal veel  meer op elkaar natuurlijk. Nu is dat beeld heel acceptabel maar misschien gaan we jaren later lachen om foto's of video's uit deze tijd waar we met een mondkapje op te zien zijn.    

VAN DE OPBRENGST VAN DE MOOIE MONDKAPJES VAN MONIQUE COLLIGNON GAAT EEN DEEL NAAR DE DAKLOZEN....